Як обвинувачувана у вбивстві завагітніла у СІЗО – невідомо, на суд Літвінова тепер не ходить (ВІДЕО)

19:10, 1 жов. 2019
 
Як обвинувачувана у вбивстві завагітніла у СІЗО – невідомо, на суд Літвінова тепер не ходить (ВІДЕО)

Завагітніла у СІЗО. Тетяна Літвінова, обвинувачена у вбивстві чоловіка, подала до суду клопотання відтермінувати розгляд справи щонайменше на рік. Мовляв, стан здоров’я не дозволяє їй брати участь у судових засіданнях. Також їй потрібно підготуватися до пологів, а потім доглядати немовля.

Тетяна Літвінова, яку обвинувачують у вбивстві її чоловіка Сергія Літвінова, на чергове судове засідання не приїхала. Із СІЗО на адресу суду надіслала лист. Його зачитує суддя Оксана Крижова.
 
 
– Поточний стан мого здоров’я, високий фактор загрози передчасних пологів не дозволяють мені брати участь в судовому провадженні, адекватно сприймати і оцінювати події в судовому засіданні. 27.09.2019 року я була конвойована в установу охорони здоров’я в м. Рівне для проведення комплексної допологової перинатальної діагностики та консультацій лікаря-гінеколога. В результаті УЗД був підтверджений термін протікання вагітності 35 тижнів і 2 дні,зачитала суддя Оксана Крижова.
 
Також у листі Тетяна Літвінова просить суд перенести розгляд справи не менше, ніж на один рік.
 
На фото мати вбитого Софія Літвінова
 
– Скільки вже можна, люди добрі, чого вони тягнуть цей суд? То ж зізналася, що вбила. В мене слів немає! Як далі бути, ви вирішуєте, то виріште! В мене сина немає!,сказала мати вбитого Сергія Літвінова Софія Літвінова.
 
На фото прокурор Олександр Станкевич
 
– У нас немає офіційних відомостей, які б підтверджували стан її здоров’я і неможливість брати участь у судовому засіданні. Крім того, ми не можемо згідно клопотання обвинуваченої відстрочити розгляд кримінального провадження на один рік, оскільки існують розумні строки розгляду кримінального провадження, – говорить прокурор Олександр Станкевич.
 
Прокурор просить витребувати документи щодо стану здоров’я Тетяни Літвінової та продовжити їй міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
На фото адвокатка Тетяни Літвінової Ірина Цісар
 
– Сьогодні я зв’язувалася з керівництвом СІЗО і встановлювала для себе можливість участі разом із обвинуваченою у відеоконференції, однак мені повідомили, що вона не вийде на відеоконференцію, так само вона не з’явиться в судове засідання, тому я не можу її позицію знати,каже адвокатка Тетяни Літвінової Ірина Цісар.
 
Суд ухвалив продовжити міру запобіжного заходу Тетяні Літвіновій у вигляді тримання під вартою на два місяці та направити запит до медзакладу про стан здоров’я обвинуваченої. Наступне засідання призначено на 26 листопада.
 
Із травня 2017 року Тетяна Літвінова перебуває у Рівненському СІЗО. Начальник установи Юрій Ткачук розповів: коли стало відомо, що жінка вагітна, представники Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань провели службове розслідування.
 
 
– Остаточно встановити, яким чином, при яких обставинах (завагітніла, -ред.) не представилося можливим. Встановити, що надавалися якісь незаконні пільги чи переваги зі сторони персоналу – не вдалося. Тривалих побачень в неї не було, тому що тривалі побачення надаються тільки засудженим, вона в статусі особи, взятої під варту. Відповідно, їй тривалі побачення не надавалися, – розповів начальник Рівненського СІЗО Юрій Ткачук.
 
Юрій Ткачук додав: Тетяну Літвінову періодично відвозять до лікарень. В СІЗО вона перебуває із дворічним сином, який народився в стінах установи.
 
– На дитину виділяється окрема норма харчування, це окрема камера із покращеними умовами тримання, є там дитяче ліжечко, холодильник, електроплитка і бойлер з гарячою водою, душова, обладнано окремий прогулянковий дворик дитячий,додав начальник Рівненського СІЗО.
 
 
Нагадаємо, Тетяну Літвінову обвинувачують у вбивстві свого чоловіка в лютому 2017 року. Згідно із матеріалами справи, Тетяна нанесла йому 11 ударів ножем. Після скоєного полетіла до Єгипту. У травні того ж року її екстрадували в Україну. Двох старших дітей подружжя зараз виховують опікуни. Правозахисниця Ліана Диновська зазначає, що Тетяна Літвінова підпадає під так званий Закон Савченко.
 
 
– Максимальний строк, який Літвінова могла би отримати – 15 років. Але, враховуючи те, що їй рахується рік за два, а вона вже третій рік перебуває у СІЗО і навмисне, на мою думку, затягує розгляд даної справи, то, отримавши вирок, вона уникне покарання фактично,говорить правозахисниця Ліана Диновська.