У Рівному кіберполіція проводить обшуки, справа стосується і псевдомінерів (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

10:38, 1 жов. 2019
 
У Рівному кіберполіція проводить обшуки, справа стосується і псевдомінерів (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

Про це Суспільному стало відомо від джерела у правоохоронних органах. За словами співрозмовника, правоохоронці намагаються припинити діяльність масштабного сервісу для розсилки повідомлень.

Ми звернулись за офіційним підтвердженням у поліцію. Керівник відділу комунікації ГУ НП області Антон Крук підтвердив, що слідчі дії дійсно проводять фахівці Поліського управління кіберполіції. За попередньою інформацією, мова про справу щодо ресурсу, який використовувався для анонімної масової розсилки повідомлень щодо нібито виграшу автомобіля, сплати неіснуючого боргу, спаму. Також його можливості використовувалися для надсилання хибних повідомлень про замінування різних об’єктів в Україні та створення бот-ферм.

Речниця Департаменту кіберполіції Юлія Квітко також підтвердила факт обшуків та додала, що проводяться вони не тільки у Рівному. Більше інформації пообіцяла повідомити згодом.



Нагадаємо, за останніх кілька місяців у Рівному лише корпус РДГУ через електронну пошту "заміновували" вісім разів. А вчора спецслужби увечері виїжджали на виклик про "замінування" ТРЦ "Злата плаза". У жодному з випадків інформація не підтвердилась.

________

19:00
На офіційному ресурсі Департаменту кіберполіції України актуалізували інформацію щодо обшуків:

«Встановлено, що усі роботи сервісу проводилися виключно на замовлення зацікавлених клієнтів. За допомогою цього ресурсу можливо було купити активовані облікові записи у великій кількості до різноманітних поштових ресурсів, соціальних мереж, платіжних систем тощо. При цьому, продавалися і верифіковані облікові записи, вартість яких була значно більшою.
Такі послуги використовувалися зазвичай для здійснення анонімної масової розсилки повідомлень про нібито виграш автомобіля (грошей), сплати неіснуючого боргу тощо. Більше, сервіс надавав змогу своїм клієнтам здійснювати спам-розсилки та реєструвати акаунти на різноманітних ресурсах, що потребують для реєстрації номер телефону із подальшою верифікацією (соціальні мережі, електронна пошта тощо). Для захисту своїх мереж та анонімізації зловмисники використовували VPN та TOR сервіси.

Поліцейські провели обшуки у шести містах України: Києві, Одесі, Львові, Миколаєві, Рівному та Херсоні. У цих містах знаходилися будинки, гаражні бокси, квартири та орендовані офіси, які зловмисники використовували для протиправної діяльності. За результатами обшуків вилучено обладнання, яке використовувалося для ведення такої діяльності. Техніку направлено на експертизу.

Досудове розслідування триває у межах раніше розпочатого кримінального провадження за ст.189 (Вимагання), ст.258 (Терористичний акт), ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) КК України. Проводяться заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, що причетні до організації такої діяльності», – йдеться в повідомленні.