Суд почав розгляд справи ексголови РДА, якого затримували за підозрою в хабарництві (ФОТО)

18:04, 30 вер. 2019
 
Суд почав розгляд справи ексголови РДА, якого затримували за підозрою в хабарництві (ФОТО)

Справу ексголови Демидівської РДА Богдана Левшенюка почали розглядати у Здолбунівському районному суді. Його обвинувачують в одержанні хабара під час перебування на посаді керівника району.

Сьогодні на підготовчому засіданні адвокат Олексій Курись подав клопотання про скасування запобіжного заходу Богданові Левшенюку. Зі слів захисника, ексголова Демидівського району вийшов під заставу в сумі майже 77 тисяч гривень і наразі перебуває під особистим зобов’язанням. Прокурор військової прокуратури Західного регіону Руслан Цар у суді висловився проти скасування запобіжного заходу.

На фото адвокат Олексій Курись
 
– Основною умовою обрання запобіжного заходу ставало те, що мій довіритель перебував на посаді голови Демидівської РДА і міг в силу своїх службових обов’язків впливати на свідків і чинити перешкоди досудовому слідству. Однак, відповідно до розпорядження Президента України від 11 липня 2019 року № 166, Левшенюк Богдан Миколайович звільнений з посади голови Демидівської РДА. Окрім того, під час досудового розслідування і вже з врахуванням сплину строку останнього запобіжного заходу обов’язків з 27-го липня мій довіритель добросовісно виконує покладені на нього обов’язки, з’являється до суду, говорить адвокат Богдана Левшенюка Олексій Курись.
 
На фото Богдан Левшенюк
 
– Обвинувачений, ви підтримуєте клопотання свого захисника? (запитує суддя)
 
– Так. Підтримую,каже Богдан Левшенюк.
 
– Яка думка прокурора щодо заяви?
 
– Ваша честь, я заперечую, сказав Руслан Цар.
 
На фото прокурор військової прокуратури Західного регіону Руслан Цар
 
– Я вважаю, оскільки на сьогоднішній день Левшенюк ніде не працює, і якраз цей факт говорить про те, що йому нічого не заважатиме ухилятися від суду. Оскільки справа йде на стадії підготовчого провадження. А те, що Левшенюк з’являвся, як зазначає сторона захисту, в ході досудового розслідування, це якраз навпаки говорить про те, що даний запобіжний захід є запорукою бездоганного виконання його процесуальних обов’язків. До того ж, окрім застави, на нього покладені незначні обов’язки – це з’являтися на виклик прокурора, слідчого, суду і не залишати без дозволу місця реєстрації,говорить прокурор військової прокуратури Західного регіону Руслан Цар.
 
Крім того, адвокат Олексій Курись на сьогоднішньому підготовчому засіданні подав дві скарги на процесуальні рішення під час проведення досудового розслідування.
 
– Це постанова прокурора про визначення підсудності і постанова начальника слідчого управління про призначення слідчих. Постанова керівника прокуратури Західного регіону є незаконною, оскільки він визначив підслідність в іншій області, не за місцем вчинення злочину. А стосовно керівника органу досудового розслідування про призначення слідчих, то він призначив їх ще до того, як кримінальне провадження взагалі потрапило до органу. Це можна ототожнити з тим, як вже визначений склад суду – а справи ще немає, – розповів адвокат Олексій Курись.
 
Богдан Левшенюк спілкуватися на камеру із журналістами відмовився. Від коментарів утримався і прокурор Руслан Цар. У суду він попросив про перерву в засіданні, аби ознайомитися із скаргами, які подав адвокат Богдана Левшенюка. Тож підготовче засідання перенесли на 7 жовтня.
 
Нагадаємо, Богдана Левшенюка затримали 20-го березня за підозрою в отриманні 20-ти тисяч гривень хабара. За ці гроші голова Демидівської РДА нібито мав не повідомляти до поліції про нелегальну автозаправну станцію на території Демидівського району. Спочатку йому обрали запобіжний захід тримання під вартою, але потім відпустили під заставу в сумі майже 77 тисяч гривень. Богдана Левшенюка обвинувачують за частиною 3 статті 368 ККУ, яка передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.