Шість боєприпасів виявили у стіні Клеванського костелу (ВІДЕО)

18:22, 26 вер. 2019
 
Шість боєприпасів виявили у стіні Клеванського костелу (ВІДЕО)

Завтра, 27 вересня, рятувальники планують дістати снаряди з фасаду Клеванського костелу. Щоправда, якщо не дощитиме, пояснив речник Служби порятунку області Дмитро Мельник. Після цього їх мають знешкодити на військовому полігоні. У стіні культової будівлі, де щонеділі збираються парафіяни, виявили шість боєприпасів, які, теоретично, будь-якої миті можуть вибухнути. Детальніше – у репортажі з Клеваня.

Металеві предмети, схожі на артилерійські снаряди, в стіні римо-католицького костелу в Клевані виявила Інна Львівська. Загалом очільниця громадської організації "Спадок" нарахувала шість боєприпасів, розташованих на різній висоті. Каже: вони схожі на снаряди часів Другої світової.

На фото голова правління благодійного фонду "Спадок. ХХІ століття" Інна Львівська

Загроза полягає в тому, що ми перебуваємо в житловому секторі. І з костелом через дорогу межують приватні будинки. Відповідно, в теплу пору під цим парканом граються маленькі діти. Якщо один з цих боєприпасів пошкодиться – тепловий нагрів, чи механічні ушкодження, – а їх там є шість штук, – розірветься, тоздетонують усі шість, – каже голова правління благодійного фонду "Спадок. ХХІ століття" Інна Львівська.

Клеванський Благовіщенський костел – пам’ятка архітектури XVII століття. Це найбільша подібна будівля на теренах краю, його висота – 27 метрів, розповідає костельний Борис Попович. Та додає: останні два роки за кошт релігійної громади і меценатів тут проводять реконструкцію. Зокрема, вже зробили освітлення та ладнають східці. Щонеділі та на свята сюди приходить принаймні 15 парафіян.

На фото костельний Борис Попович

Вони там стоять ті снаряди, мені зараз не заважають. Є більш нагальні проблеми, які треба вирішувати. Те, що вам показував: відкрита вежа, не перекрита частина костелу. Якщо вони (снаряди, - ред.) до того часу не здетонували, то вже не здетонують. А те, що, дякуючи дощу і снігу, костел руйнується – інше питання. Але на це не управління культури обласне, ніхто не звертає увагу, – розповідає костельний Борис Попович.

Інна Львівська звернулася до Служби порятунку. Сьогодні стіни костелу дослідили працівники групи піротехнічних робіт обласного управління ДСНС. Як пояснив речник рятувальників, під час ідентифікації встановили, що п’ять боєприпасів – артилерійські снаряди калібром 76 міліметрів, ще один – артснаряд калібром 85 міліметрів. Тепер сапери міркують, як їх безпечно дістати. Це планують зробити після закінчення дощів. Найімовірніше – завтра.

На фото речник Служби порятунку Дмитро Мельник

Вирішується питання, як провести роботи по знешкодженню, тому що дані боєприпаси знаходяться на висоті 15 метрів: чтевертий-п’ятий поверх. Туди потрібно залучати спецтехніку, дивитися за погодніми умовами, тому що ми маємо користуватися електрострумом, апаратами, щоб ту стіну розбити. Потрібно це все робити з дотриманням правил техніки безпеки, – каже речник Служби порятунку Дмитро Мельник.