Нелегальні заправки: як із ними борються на Рівненщині після "прохання" Зеленського (ВІДЕО)

17:53, 25 вер. 2019
 
Нелегальні заправки: як із ними борються на Рівненщині після

Шістдесят сім заправних станцій, що діяли на території області без дозвільних документів, припинили свою діяльність упродовж минулих двох тижнів. Такі цифри Суспільному озвучив речник головного управління Національної поліції в області Антон Крук. Упродовж цього часу на Рівненщині працює Центр ліквідації нелегальної торгівлі нафтопродуктами, до складу якого входять представники обласної державної адміністрації, поліції та управління Держпраці. Нагадаємо, розпочати боротьбу з нелегальними заправками місцевих чиновників під час призначення голови облдержадміністрації 10 вересня закликав президент Володимир Зеленський. Суспільне вирішило дослідити тему. 

На фото легковий автомобіль, який вчора заправлявся від колонки, розташованої у боксі поряд. Це мікрорайон Північний.

А це фото – зняте декількома днями раніше. Тоді з цієї ж колонки заправляли маршрутку.

Сьогодні на цьому ж місці, поряд із вулицею Мельника, побували журналісти Суспільного. Біля колонки знімальна група не застала жодних автівок. Чи працює тут заправка – спробували запитати чоловіка, якого зустріли поряд.

Я був заправником. Але зараз заправка не працює.
– Дивно, бо в поліції нам сказали, що вчора працювала. (каже журналіст)
– Вчора працювала. А сьогодні – вже ні.
– А Ви тепер тут хто? 
– Вже ніхто.
– Гуляєте просто?
– Так, гуляю. Заправка не працює, не хвилюйтеся,сказав чоловік.

Інша автозаправка, яку днями перевіряли поліцейські – поряд із вулицею Гагаріна у Рівному, сьогодні тут пломба з печаткою. Загалом упродовж двох тижнів з часу роботи в області Центру з ліквідації нелегальної торгівлі нафтопродуктами – на Рівненщині перевірили 160 автозаправок та склали 14 адмінматеріалів за фактами порушення порядку ведення господарської діяльності. Таку статистику Суспільному озвучив речник головного управління поліції Антон Крук.

– Передбачений штраф до 34 тисяч гривень. А у випадку повторного порушення, – а є вже такі, – до 85 тисяч гривень. Є підприємці, які і з другого разу не розуміють. По них буде вирішуватися питання про вилучення даних автозаправок, пального і накладення арешту,розповів речник ГУНП в Рівненській області  Антон Крук.

За інформацією Антона Крука, діяльність 18-ти незаконних АЗС припинили поліцейські територіальних відділів та відділень поліції, а 49 – після профілактичної роботи припинили свою діяльність самостійно.

– Нам заправники кажуть, що заправляють приватний автопарк. Ми це перевіряємо. Фіксуємо. Якщо бачимо, що розрахунок ведеться готівкою – фіксуємо і складаємо адмінматеріали. Моніторимо – цілодобово,додає Антон Крук.

Центр з ліквідації нелегальної торгівлі нафтопродуктами очолює заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Тимошенко. Він озвучує розмір приблизних збитків, яких через діяльність неліцензованих заправок зазнавали місцеві бюджети.

На фото заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко

– Лише для місцевих бюджетів за один рік від обороту однієї заправки – це приблизно півтора мільйона гривень. Це ми не говоримо про втрати через неоформлених працівників. Бо ПДФО – теж іде до місцевих бюджетів. Тому, за мінімальними підрахунками, це 1,5 млн. в рік. А якщо таких заправок в області 150-160 – це 200 мільйонів по області,говорить заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Ігор Тимошенко вважає, що повністю припинити діяльність таких АЗС в області можна за декілька тижнів.

– Якщо вдасться обнулити цю діяльність повністю – Центр не припинить свою роботу. Мобільні групи працюватимуть і моніторитимуть ситуацію,зазначає Ігор Тимошенко.