Частина шкіл Сарненського району – без пільгового харчування через зірвані тендери та неякісну воду (ВІДЕО)

13:50, 25 вер. 2019
 
Частина шкіл Сарненського району – без пільгового харчування через зірвані тендери та неякісну воду (ВІДЕО)

У 10-ти з 44-х шкіл Сарненського району немає пільгового харчування учнів, які мають статус чорнобильців. Усе через те, що зірвалися тендери на його організацію, відтак з лютого школярі у цих закладах не отримують харчування за державний кошт, повідомила заступниця начальника обласного департаменту соціального захисту населення Тетяна Шевчук. Серед них – навчальний заклад у селі Кричильськ. Там навчаються пів тисячі учнів, і майже всі мають право на пільгові обіди. 



– Порожні вже з 6 лютого 2019 року, коли було припинено харчування. Бо тендер не відбувся, або відбувся, але був оскаржений фірмами, які брали участь у тендері,каже директор Кричильської школи.

Директор Кричильської школи Юрій Гоч показав порожні холодильник та морозильну камеру. З лютого на шкільній кухні – тиша. З початком нового навчального року їдальня залишилася порожньою. 



– Харчування було припинено 6-го лютого через те, що не відбувся тендер, потім він відбувся, але був оскаржений учасниками і до цих пір харчування не розпочато. Хоча вже на даний момент тендер проведено, виграла фірма "Рамадес Україна". Але через те, що вода не відповідає певним нормам, то харчування не розпочато,розповів директор Кричильської школи Юрій Гоч.

У Кричильську школу ходять троє з чотирьох дітей Наталії Ковтун. Вони навчаються у другому, третьому та четвертому класах. Жінка каже, що держава компенсує відсутність гарячого харчування, але цих грошей недостатньо.



– Це виходить десь триста гривень у місяць на трьох. Перш за все, треба знати, що їм дати, бо кожен день давати одне й те саме не будеш. Дуже складно, діти їдять тверду їжу, а хочеться, щоб харчувалися і по розкладу, і бо діти звикають. А коли їдять на перервах, то скаржаться на болі у животі, – сказала жителька с.Кричильськ Наталія Ковтун.

Фірма, яка виграла тендер на харчування, не може розпочати роботу, бо раніше у школі були проблеми з якістю води, розповів директор Юрій Гоч. Аби їх вирішити – провели додаткове хлорування та встановили фільтри. І з понеділка, сподівається директор школи, кухня знову запрацює. Але, вважає, що надалі потрібно змінювати процедуру проведення тендерів.

– Проблема з харчуванням пов’язана з тим, що тендери починають розігрувати на початку фінансового року на шість місяців, тобто з 1-го січня і дуже часто так відбувається, що одна фірма виграла, інша оскаржує, це може затягнутися у часі. А потім взагалі тендер скасовують. І це є проблемою. Краще, аби тендери розігрувалися під час літнього відпочинку і на цілий рік, щоб діти не страждали від цього, додає директор Кричильської школи Юрій Гоч.

Заступниця керівника обласного департаменту соціального захисту населення, яке є замовником послуг на організацію харчування "чорнобильців", Тетяна Шевчук повідомила: такі зміни можливі у випадку прийняття держбюджету більше, ніж на рік.