Під Рівним проходить фестиваль водного туризму: що це та чим займаються учасники (ВІДЕО)

18:30, 21 вер. 2019
 
Під Рівним проходить фестиваль водного туризму: що це та чим займаються учасники (ВІДЕО)

На байдарках, катамаранах та каное змагалися сьогодні учасники фестивалю водного туризму. Захід біля Олександрії зібрав майже дві сотні дітей та дорослих з Корця, Острога, Вараша та Рівненського району. Частина з них приїхала на фестиваль роверами. Тож програму змагань доповнили фігурною їздою на велосипеді. 

Сьогодні – другий день фестивалю водного туризму. Змагальній естафеті на Горині біля Олександрії передує тренувальний заплив. Після байдарки учасники фестивалю пересідають у каное.

На фото учасник фестивалю з Острога Богдан Салімуха

– Погода то не дуже, але плавати можна. На каное то незвично, бо це вперше. Бо завжди плавав або на катамаранах, або на байдарках. На катамаранах і байдарках легше, ніж на каное, бо дуже труситься, – розповідає учасник фестивалю з Острога Богдан Салімуха.

У показовому запливі суддівської команди демонструють учасникам умови веслування на катамаранах.

На фото головний суддя змагань Андрій Гулько

– Спочатку чотири учасники пливуть на катамарані, потім на байдарці два і два на каное, тобто розділяються. І в них засікається загальний час. Плюс штрафи за проходження воріт. Тобто це слалом. Вони мають пройти й не торкнутися воріт. Деякі передом, деякі задом, деякі на вибір, за течією, проти течії,каже головний суддя змагань Андрій Гулько.

Усіх учасників фестивалю поділили на дві категорії – діти і дорослі.

– Умови для всіх однакові. Тому що ворота вже виставлені. Буде тільки різниця в часі. Погода впливає, тому що йде дощ. Тому як пройдуть за 5 чи 10, 20 хвилин. Усе залежить від того, як вони будуть згуртовані і як в них буде виходити, – додав Андрій Гулько.

Фестиваль водного туризму організовує фонд молодіжних ініціатив "Крила". Участь беруть майже дві сотні дітей і дорослих.

На фото організатор фестивалю Юрій Ткачук

– В нас не є основна змагальна мета. Наша мета – долучити до активного відпочинку і туризму. Ми запрошуємо всіх: і сім’ї, і молодь, і дорослі приєднуються для того, щоб вони гарно провели час. Учасники з багатьох міст і сіл нашої області. Найдалі – це Вараш, є з Острога, є наші друзі з Луцька, є пластуни,говорить організатор фестивалю Юрій Ткачук.

Дехто з учасників приїхав на фестиваль роверами. Позак як, окрім водних естафет, у програму включили також фігурну їзду на велосипеді.

На фото учасник фестивалю з Корця Дмитро Кузьмич

– Я вже не перший рік цим займаюся. Двічі був учасником саме велосипедного табору і там були складніші випробування і траси. Все було легко. Найважче було там, де вісімка, там заносить заднє і переднє колесо, – каже учасник фестивалю з Корця Дмитро Кузьмич.

На фото організатор велолокації фестивалю Ігор Селепина

– Для досвідчених велосипедистів – це просто розминочна траса, але для початківців можна тут потренуватися. Це називається фігурне водіння велосипеда. Включає в себе "змійку", "вісімку", проїзд смугою перешкод по піщаній ділянці, переїзд через дошку і під перешкодою,сказав організатор велолокації фестивалю Ігор Селепина.

Фігурну їзду на велосипеді демонструє наймолодший учасник фестивалю із Малого Шпакова Рівненського району Віталій Ювко. Фестивальну велодистанцію хлопець здолав за 45 секунд.



– Хтось там натоптав багато піску. І там треба було газувати. Мені було дуже цікаво.

– З ким ти тут? (запитує журналістка)

– З сестрою, однокласником і з братом старшим,каже учасник фестивалю Віталій Ювко.

 На фото учасниця фестивалю з Рівного Оксана Андрощук

– В принципі, орієнтуватися і керувати велосипедом – тут нема нічого незвичного. Єдине, треба швидко зорієнтуватися. Бо ділянка не складна. На плаву – я спробувала катамаран і каное. При чому, з маленькими учасниками, було нестрашно. Ми поєднали їхнє вміння і мій синхрон. І справилися.

– І як враження? (запитує журналістка)

– Дуже круто. Річку Горинь треба боятися, але з нею треба товаришувати, розповіла учасниця фестивалю з Рівного Оксана Андрощук.

Фестиваль водного туризму біля Олександрії триватиме три дні. Він є традиційним і цьогоріч відбувається всьоме.