У Рівному триває чемпіонат України з велосипедного спорту – маунтенбайку (ВІДЕО)

16:49, 20 вер. 2019
 
У Рівному триває чемпіонат України з велосипедного спорту – маунтенбайку (ВІДЕО)

Тридцять два комплекти нагород розіграють на чемпіонаті України з велосипедного спорту маунтенбайк, який триває у Рівному. Трасу для них проклали на схилах меморіалу Слави. Як розповів директор гонки В’ячеслав Федорчук, участь у у ній беруть понад сто тридцять спортсменів. За його словами, сьогодні та вчора відбулися гонки у двох дисциплінах і рівненські учасники на них здобули призові місця.

Змагання на гірських велосипедах – це підйоми, спуски, круті повороти, трампліни. Траси бувають різного рівня складності. Ольга Светюха з Чернігова вчора, 19 вересня, здобула перше місце у класичному крос-кантрі, який, до речі, є олімпійським видом спорту. Також першою була і сьогодні, але в іншій дисципліні – шорт-трек. Дівчина каже, що траса у Рівному для неї доволі легка, у порівнянні з іншими містами.

На фото учасниця чемпіонату України з маунтенбайку Ольга Светюха

Наприклад, тут траса, то вона мені легка, а Харкові – там трампліни нові, чотири штуки, колоди понаставляли – от це траса. В Кропивницькому там трампліни високі – 3-4 метри, – розповідає учасниця чемпіонату України з маунтенбайку Ольга Светюха.

Але і рівненська траса дозволяє велогонщикам розвивати пристойну швидкість і демонструвати свої найкращі спортивні якості, каже директор гонки, заслужений тренер України В’ячеслав Федорчук.

– Учора у нас пройшла олімпійська крос-кантрі на короткому крузі, дуже напружена, швидкісна гонка. Приємно мені, як тренеру, директору нашої гонки, привітати наших рівненських учасників, це майстер спорту, учень ДЮСШ №5 Олександр Гудима, переконливу він отримав перемогу вчора у цій гонці, – каже директор гонки, заслужений тренер України В’ячеслав Федорчук.

У серпні цього року Олександр Гудима став чемпіоном Європи серед юнаків. На першості України теж є достойні суперники, каже велогонщик.

На фото учасник чемпіонату України з маунтенбайку Олександр Гудима 

Змагання дуже хороші, вчора ми їхали багато кіл, це були змагання на малому колі. Сьогодні теж важкий день, бо гонка коротка, але дуже швидка, треба на кожній ділянці не відставати ні від кого і виграти. Дуже сильні суперники з Донецька, Харкова, у збірній України всі хлопці, – розповідає учасник чемпіонату України з маунтенбайку Олександр Гудима.

З самого старту у заїзді юніорів Олександр Гудима вийшов уперед і надалі тільки збільшував відрив від суперників. У підсумку здобув другу золоту медаль за два дні.

За дотриманням правил слідкують судді. Суддя Олександр Мельник каже, що порушення трапляються рідко.

Спірні моменти бувають, коли гонщик зрізав. Для цього є контролери, до речі, у Рівному траса розмічена добре, і якщо є спірні моменти – ми піднімаємо їхні записи і дивимося: зрізав чи не зрізав. Якщо так – ми його або знімаємо, або посуваємо на якесь місце згідно правил змагань,говорить суддя Олександр Мельник.

Завтра та післязавтра велогонщики змагатимуться в елімінаторі, тобто гонці на вибування та у парах.