На сміттєзвалищі під Рівним будуть зволожувати сміття, аби зменшити ризик виникнення пожежі (ВІДЕО)

18:27, 20 вер. 2019
 
На сміттєзвалищі під Рівним будуть зволожувати сміття, аби зменшити ризик виникнення пожежі (ВІДЕО)

На Рівненському сміттєвому полігоні облаштовують новий спостережний пункт із вагами. Він полегшить виявлення непроханих гостей, перевантажених авто та пожеж на навколишній території. Також там будують водогін, щоб водою з свердловин поливати сміття. Про це на зустрічі з делегацією від Асоціації міст України способи розповів керівник КАТП-1728, яке опікується полігоном. 

На Рівненське сміттєзвалище приїхали заступники міських голів та керівники комунальних підприємств з різних куточків Україні. Їм показують, як тут протидіють вибухам, пожежам та зайдам. Аби через скопичення метану не трапилося вибуху, працює станція дегазації. А до листопада головний інженер обіцяє спорудити водопровід протяжністю 745 метрів, щоб зволожувати сміття у спеку.

На фото головний інженер КАТП-1728 Іван Прокопчук

Є на водогоні шість пожежних гідрантів, дев’ять колодязів. Щоб запустити водогін, також є дві свердловини глибиною 90 метрів. Є трансформаторна підстанція і електропідстанція, як не дай Бог не буде світла, то щоб все працювало, – розповідає головний інженер "КАТП-1728" Іван Прокопчук.

Минулого тижня на полігоні саме сталася пожежа. 14 вересня горіло на площі 150 квадратних метрів. Тоді речник ДСНС Дмитро Мельник нарікав, що на місці пожежі практично відсутнє водопостачання. Гасили її з сьомої вечора до другої ночі.

На фото керівник "КАТП-1728" Ростислав Кралюк

Ми рахуємо, що все ж це людський фактор. Казати, що це підпал? Ні, пожежа відбулася в сім вечора, тут не було людей і все. Ми рахуємо, що хтось кинув недопалок і все. Ми літо, враховуючи температуру, прожили без пожеж, ну це такий прикрий випадок, – каже керівник "КАТП-1728" Ростислав Кралюк.

Також тут будують новий спостережний пост: двоповерховий, на підвищенні, із вагами та відеокамерами. Стару будівлю біля з’їзду з дороги зачинять, а територію самого сміттєзвалища огородять, пояснив керівник.

Є закон про побутові відходи, є ДБНи про експлуатацію сміттєзвалювальних полігонів. І одні з вимог – це наявність ваги, наявність контрольно-пропускного пункту, приладів радіометричного контролю перевірки, – додає Ростислав Кралюк.

Професор "водника" Петро Скрипчук та підприємець Володимир Черемісін презентують візитерам технологію переробки за вісім місяців трави та листя на біогумус. Спікери кажуть: у Рівному щороку можна переробляти більше трьох тисяч тонн таких відходів.

На фото доктор економічних наук Петро Скрипчук

На прикладі міста Рівного оце може бути порядка 3-6 мільонів гривень. Основні меседжі цього проекту – це логістика з міста сортованої біомаси на полігон. Далі в нас буде спеціальний майданчик, інаші патенти та авторські технології, які передбачають залучення різних компонентів, в тому числі – черв’яка, і на виході ми маємо екологічно безпечний субстаркт, це може бути компост, перша стадія. Або готовий продукт – біогумус, – розповідає доктор економічних наук Петро Скрипчук.

Серед гостей – аналітик у галузі ЖКГ Олег Гарник. Каже: бачив кращі полігони, але бував і на гірших.

На фото аналітик Асоціації міст України з питань ЖКГ Олег Гарник

На мою думку, вам нормально. В першу чергу, полігон не заповнений, наскільки нам пояснили, десь на 80%. Вони не стикаються з проблемою закриття полігону або експлуатації, коли він фактично повинен бути закритий. Були приємно, напевне, вражені тим, як можна вирішити певні проблеми, з якими стикаються по всій Україні. В першу чергу – це відсутність протягом року пожеж, за виключенням однієї. Друге – це налагодженння співпраці щодо видобутку газу і зменшення пожеж, – коментує аналітик Асоціації міст України з питань ЖКГ Олег Гарник.

Зараз Асоціація міст України працює з парламентом і урядом щодо створення сміттєпереробних заводів, пояснює пан Олег. Поки що – на етапі вивчення механізмів.

Тут дуже складне питання. Перше – це питання зацікавленості інвесторів. Це питання розуміння того, за рахунок чого буде відбуватися переробка, бо та цифра, яку платить населення України за вивезення сміття – не дасть можливість запустити завод. Питання наповнення полігонів об’ємом певним сміття – сміттєпереробних заводів, щоб вони мали можливість використовуватися на певний об’єм і отримувати прибуток, – додає Олег Гарник. 

 

Зазначимо, що цього року сміттєзвалище під Рівним горіло двічі: минулого тижня, а також наприкінці червня