Вздовж траси «Київ-Чоп» стояли люди із плакатами проти дозволу на продаж землі іноземцям (ОНОВЛЕНО)

10:58, 20 вер. 2019
 
Вздовж траси «Київ-Чоп» стояли люди із плакатами проти дозволу на продаж землі іноземцям (ОНОВЛЕНО)

Журналісти Суспільного побачили це біля села Головниця Корецького району. Люди представляються жителями та фермерами Корецького і Гощанського районів, у них на плакатах є, зокрема, написи «Всеукраїнська аграрна рада» та «Президенте, не допустіть продаж землі іноземцям».

На місці, де працює знімальна група, є близько півтисячі людей, вони розтягнулись на відстань орієнтовно у кілометр. Наразі ми намагаємось дізнатись про цю тему більше.

 

Зазначимо, що на сайті Президента України учора з’явився матеріал із позицією глави держави щодо цього питання. Там, зокрема, вказано, що Володимир Зеленський заявив про важливість для громадян України отримати повноцінне, а не гібридне, право власності на свою землю.

«Дуже важливо: «повноцінне» – це право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю землею. Інакше у нас починається Радянський Союз, «совок». Коли громадяни отримували нібито свої квартири, але не могли їх продавати легально. І це – неправильно. Що з’явилося в результаті? Незаконні «сірі» схеми та махінації. Те саме зараз відбувається у нас із землею»,наводяться слова президента та додається, що «тему ринку землі слід обговорювати із суспільством, щоб розвіяти всі міфи та маніпуляції, які були посіяні у свідомості громадян за останні майже 20 років».

Читайте також по темі: Наслідки скасування мораторію на купівлю-продаж землі: коментар юриста


Нагадаємо, президент дав доручення уряду розробити та внести на розгляд парламенту законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення – до 1 жовтня 2019 року.

________

17:00

Шеренга учасників акції проти продажу землі іноземцям розтягнулася вздовж міжнародної траси Київ – Чоп між селами Головниця та Богданівка у Корецькому районі. На приблизно півтора кіломера. Усі учасники акції – із однотипними транспарантами та прапорами від Всеукраїнської аграрної ради. Запитуємо учасників акції про мету зібрання.

 

Скажіть, будь ласка, чому Ви сьогодні тут? (запитує журналіст)
– Це он до нього...
Ви не знаєте, чому сюди прийшли?
Це все до нього...

На фото житель с. Русивель Юрій Поврознюк

 Щоб не продавати землю.
Кому? (запитує журналіст)
Не нашим, заграничним...
А чому Ви вважаєте, що це погано?
Бо то своє, рідне.
А хто змушує продавати землю заграничним?
– А хто його знає, – відповідає житель с. Русивель Юрій Поврознюк.

 

На фото житель с. Русивель Євген Ільченко

Хочемо звернутися до президента. Щоб земля не потрапила до рук чужих.
А українцям можна продавати землю? (запитує журналіст)
Там багато нюансів. Але я думаю, що також – ні, – відповідає житель с.Русивель Євген Ільченко.

На фото жителька с. Великий Олексин Наталія Бойко

В нас є свої землевласники. Треба, щоб народ працював на своїй землі.
У Вас на плакаті написано "Всеукраїнська аграрна рада". Ви член ради? (запитує журналіст)
Я працюю в приватному сільськогосподарському підприємстві "Шпанівське", – відповідає жителька с. Великий Олексин Наталія Бойко.

На фото жителька с. Дуліби Леся Мирончук

Чи зможе простий селянин купити землю? Я думаю, що ні. Бо для цього потрібні банки землі. Щоб люди могли взяти кредити на купівлю землі. Землю куплять ті, хто вже забрав фабрики і заводи. Я сюди приїхала добровільно. Саме з таким питанням, – каже жителька с. Дуліби Леся Мирончук.

Опитані нами люди заявили, що приїхали сюди добровільно та безкоштовно. Загалом учасників – близько півтисячі. Таку цифру Суспільному озвучив директор агрофірми та представник Всеукраїнської аграрної ради Віктор Щербачук.

На фото представник Всеукраїнської аграрної ради Віктор Щербачук

Фермери роблять все для села. Сьогодні село процвітає. Сьогодні в селі – розвинена інфраструктура. Все облаштовано. Відкриється ринок землі – прийдуть транснаціональні компанії і запропонують за гектар таку ціну, яку фермер не заплатить. Фермер дасть, умовно, тисячу доларів. А компанія скаже – нам ця земля сподобалася – дамо 5 тисяч доларів. Це для простої людини – добре. Але людям, які робили цей бізнес роками.., – коментує представник Всеукраїнської аграрної ради Віктор Щербачук.

Акція проти продажу землі іноземцям між селами Головниця та Богданівка тривала упродовж двох годин – до опівдня. 

Про можливі плюси та мінуси від запровадження в Україні вільного ринку землі сьогодні ми також запитали директорку департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Надію Переходько.

На фото директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько

Якщо буде запроваджений ринок землі, то власники паїв, які є, – а це власники землі, – зможуть в повній мірі користуватися своїм правом і бути повноправними власниками. Інше питання – щоб аграрії мали можливість господарювати. Тому йдуть консультації, щоб той законопроєкт був сприятливий і для продавців, і для покупців, і для держави, – прокоментувала директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько.