Не підтримали більшість: як «Слуги народу» з Рівного не голосували за «1009»

21:45, 19 вер. 2019
 
Не підтримали більшість: як «Слуги народу» з Рівного не голосували за «1009»

Монобільшість у парламенті – пропрезидентська фракція «Слуга народу» сьогодні вдруге не прийняла рішення – із 251-го нардепа «за» назбиралось 184 голоса, проти – жодного, а от «утримались» або «не голосували» по 7 та 37 відповідно. Зазначимо, що 23 обранця були відсутні.

Мова про голосування у другому читанні та в цілому за зміни в законопроекті «№1009». Відповідно до тексту документу, проголосувавши за нього, Верховна Рада скасувала б так звані «правки Лозового», а також дозволила б НАБУ і ДБР самостійно прослуховувати посадовців, проводити обшуки без попереднього дозволу на це парламенту. У підсумку законопроект відправили на повторне друге читання і його розглядатимуть згодом знову, але передувало цьому ось що:

Спікер Дмитро Разумков два рази зупиняв голосування в цілому. Під час другого разу система «Рада» зафіксувала результати – «за» було 196 голосів. На сайті Верховної Ради опубліковано поіменне голосування, і ось яку роль у ньому відіграли нардепи з Рівненщини:

«Слуга народу»: Олександр Ковальчук, Роман Іванісов, Олександр Аліксійчук – не голосували, Дмитро Соломчук – утримався, Олександр Салійчук та Сергій Литвиненко – за.

Щодо інших, то мажоритарник-самовисуванець, член групи «За майбутнє» Віктор М’ялик утримався, Соломія Бобровська із «Голосу» не голосувала. Уродженка Дубна Ірина Луценко з «ЄС» була відсутня, її колега по партії, рівнянка Яна Зінкевич – проти.

Нагадаємо, з 1 січня 2020-го року вступає в силу закон, згідно з яким нардепи не мають недоторканності. Зміни до Конституції парламент вніс 3-го вересня.