Миколи Карпюка розповів, як потрапив у пастку Кремля

16:30, 17 вер. 2019
 
Миколи Карпюка розповів, як потрапив у пастку Кремля

Арешт рівнянина Миколи Карпюка ФСБ Росії був спланованою операцією. Про це сам бранець Кремля заявив під час його першої пресконференції в "Укрінформі". Як розповів пан Микола, була запланована зустріч представників "Правого сектора" з Володимиром Путіним, а він зробив помилку, коли поїхав на неї, не очікуючи, наскільки підступною може бути російська сторона. На кордоні його заарештували та звинуватили в участі у бойових діях у Чечні, що Карпюк вкотре заперечив. Аби вибити зізнання, йому не давали спати та били електрострумом, розповів рівнянин.

На фото звільнений політв’язень Микола Карпюк
 
– Нам говорилося про те, що в Новоогорьово проводиться зустріч, безпосередньо з Путіним. Про те, що Путін зустрінеться з нами, я не вірив. Думав, що це буде людина з його близького оточення. Ярош про це знав, бо ми напередодні цієї поїздки зібралися керівництвом Правого сектору. Там не стояло питання - їхати комусь чи ні. Вирішили, що повинен їхати я, сказав Микола Карпюк.
 
 
Нагадаємо, 7-го вересня між Україною і Росією відбувся обмін полоненими у форматі 35 на 35. Серед звільнених з полону був і Микола Карпюк. У 90-х – голова рівненського осередку Української національної асамблеї, під час Революції Гідності – один з лідерів "Правого сектора". У березні 2014-го його затримали при в’їзді до Росії. У травні 2016-го він був засуджений до 22,5 років ув’язнення. Російська правозахисна організація «Меморіал» визнала Миколу Карпюка політв’язнем. У Рівному йому на День міста присвоїли відзнаку «За заслуги перед містом» I ступеня. У Миколи Карпюка є дружина Олена та син Тарас.