Обстежити, перш ніж будувати: іудейська релігійна громада має вимогу щодо забудови у Сосонках

18:33, 16 вер. 2019
 
Обстежити, перш ніж будувати: іудейська релігійна громада має вимогу щодо забудови у Сосонках

Провести обстеження території усього урочища "Сосонки" (на в’їзді в Рівне з боку Києва) за участі равинів, які спеціалізуються на масових похованнях. Лист із таким проханням планують надіслати представники Рівненської міської іудейської релігійної громади до міської ради. Такою є їхня реакція на згоду будувати котеджі на місці масового розстрілу нацистами євреїв. Інформацію про згоду, нагадаємо, на минулій сесії міськради озвучив керівник Рівненської єврейської громади Герш Фраєрман.

На думку керівника релігійної громади Михайла Штейнгольца, це питання стосується насамперед релігії, а тому без участі равинів його вирішувати не варто. Окрім того він переконаний, що будівництво котеджів на місці масових розстрілів може призвести до міжнародного скандалу.

На фото керівник Рівненської міської іудейської релігійної громади Михайло Штейнгольц

– По-перше, до нас ніхто не звертався ні за дозволом, ні за нашою думкою. І, по-друге, дозволяти чи не дозволяти – це є компетенція равинів, які з релегійної точки зору можуть це дозволити чи ні. І друге, для того, щоб звернутися до цих равинів, треба ретельне обстеження тієї місцевості, де збираються будувати. Є спеціальні види обстеження, вони вже проводили, ця організація, яка збирається будувати, наскільки я знаю, провела обстеження двох дільниць. Отакі обстеження, але більш широке – повинно бути зроблене. Усієї ділянки. Ми ні за, ні проти. Бо нема ніяких рішень і звернень теж,розповів керівник Рівненської міської іудейської релігійної громади Михайло Штейнгольц.

Нагадаємо, йдеться про урочище Сосонки, де у роки Другої світової війни за два дні розстріляли приблизно 17,5 тисяч євреїв (для прикладу, у Бабиному Яру – понад 60 тисяч). Ця земля перебуває у постійному користуванні поліції, керівництво якої вирішило збудувати на ній житло для правоохоронців. Згоду там будувати від імені єврейської громади міста озвучив Герш Фраєрман на сесії Рівненської міської ради 12 вересня. За його словами, однією з причин, чому єврейська громада погодилася на будівництво – це збереження Меморіалу від вандалів. Згідно з проектом будівництва котеджів для поліцейських, який презентували у серпні минулого року, 10% території займатиме забудова, 30 – мощення, 60 – газони та садки.


На фото керівник організації "Рівненська єврейська громада" Герш Фраєрман.

– Громада дала згоду, бо там будуть додаткові очі і не будуть приходити люди і копати тоді, коли навколо буде якась забудова, житло,прокоментував 12 вересня керівник організації "Рівненська єврейська громада" Герш Фраєрман.

На фото заступник начальника Нацполіції області Людвіг Файт

– Мова йде про ділянку в урочищі Сосонки, дана земельна ділянка знаходиться у постійному користуванні Нацполіції області, ми розпочали цей проект, концепцію стимулювання, утримання і формування професійного ядра поліції роки три тому. У витоків цього проекту стояв тодішній начальник ГУНП області, а нині голова Нацполіції України Сергій Князєв. Ідея дуже проста: ми маємо стимулювати і мотивувати поліцейських, – розповів заступник начальника Нацполіції області Людвіг Файт.

Питання дозволу на розробку детального плану забудови у Сосонках розглянуть на наступній сесії Рівнеради.