Роботи зупиняються: субвенцію на соціально-економічний розвиток припинили виплачувати (ВІДЕО)

17:18, 13 вер. 2019
 
Роботи зупиняються: субвенцію на соціально-економічний розвиток припинили виплачувати (ВІДЕО)

Це торкнулося бюджетів районів, міст та об’єднаних тергромад. Сьогодні журналісти Суспільного побували у Здолбунові. Там, розраховуючи на субвенцію, розпочали реконструкцію міського стадіону та центральної вулиці. Втім, роботи, зважаючи на відсутність грошей, довелося зупинити. 

 
Нові трибуни, які на стадіоні "Локомотив" у Здолбунові встановили минулого місяця, профінансовані коштом міського бюджету, розповідає заступник міського голови Володимир Кондратюк. Поруч з ними – порожнє місце. Тут теж мали би встановити нові трибуни, однак вже за рахунок субвенції з держбюджету, яку Здолбунів мав отримати на цей проєкт.
 
 
– Один із проєктів наших капітальних видатків – це реконструкція на нашому міському стадіоні. Частина робіт вже зроблена. Відновлено покриття, встановлені пластикові сидіння, встановлена огорожа. Також відновлена суддівська трибуна та роздягальня для футболістів. Інша частина нашого проекту незавершена у зв’язку із незрозумілістю фінансування нашого з державного бюджету. Згідно розпорядження Кабінету Міністрів за номером 500,розповів заступник міського голови Здолбунова Володимир Кондратюк.
 
У місті почали також ремонтувати центральну вулицю Шкільну. Субвенція, яку для цього мало б отримати місто, становить понад 6 мільйонів гривень. Тут вже почали облаштовувати зупинки та робити дорогу. Однак вчора роботи припинили.
 
– В липні згідно розпорядження Кабінету Міністрів місто Здолбунів мало отримати 19 мільйонів гривень. Відповідно даний об’єкт – це капітальний ремонт вулиці Шкільної з облаштування транспортної розв’язки. Враховуючи закінчення літнього періоду, ми почали роботи. На даному етапі з 5-ти мільйонів до завершення робіт виконано на 3 мільйони. Але з невідомих нам поки причин з фінансуванням... невідомо, що буде далі. Ми призупинили виконання робіт,додає Володимир Кондратюк.
 
Міське казначейство, розповідає Володимир Кондратюк, отримало лист з вимогою призупинити проведення видатків та не вводити платіжні доручення до картотеки неоплачених платіжних документів. Тобто, за вказівкою Міністерства фінансів органам місцевого самоврядування натякають – платежів проводити не будуть.
 
– Об’єкт дороговартісний. Самотужки для бюджету міста Здолбунів він є непідйомним. Залишилося зробити острівці безпеки та шар асфальту для здання в експлуатацію, – говорить заступник міського голови Здолбунова.
 
Такі листи, розповідає консультант з правових питань Проекту ПУЛЬС Асоціації міст України Василь Курилас, отримали всі казначейства. За його інформацією, Кабінет міністрів України прийняв рішення призупинити виділення коштів за розпорядженням номер 500.
 
 
– Станом на сьогодні перераховано більше 30%. І тим громадам, які отримали кошти, надійшло прохання від казначейської служби, за дорученням Міністерства фінансів, про добровільне повернення цих коштів. Це інфраструктурні об’єкти. Наприклад, водогони. Що стосується обласного бюджету, то це професійна освіта. Тобто, це фактично кошти розвитку місцевих громад. Є проблеми нагальні, розпорядниками, скоріш за все, були органи влади. І вони передбачали ці об’єкти, які нагально потрібно зробити,каже консультант асоціації міст України Василь Курилас.
 
Субвенцію на соціально-економічний розвиток перераховували поетапно. Деякі органи місцевого самоврядування в області її отримали. Однак, теж отримали листи про повернення коштів, розповідає Василь Курилас.
 
– Ми маємо 9-й місяць. Проведені тендерні пропозиції, ці кошти вже фактично потрібні для реалізації цих проектів. Є положення бюджетного кодексу, який чітко передбачає, що повернення в міжбюджетні трансферти не повертаються. Вони йдуть в односторонньому порядку. На останньому засіданні Кміністрів прийнято рішення про проведення аудиту всіх проєктів, які будуть фінансуватися за ці кошти. Якщо буде все гаразд, то, я думаю, що місцеві громади з бюджету отримають ці кошти,говорить Василь Курилас.
 
Заступник начальника Головного управління Державної казначейської служби України у Рівненській області Олександр Лотушко телефоном нам повідомив, що вони дійсно отримали вказівку про припинення проплат. Більше інформації пообіцяв надати у понеділок. Також Суспільне надіслало інформаційний запит з цього приводу в Міністерство фінансів України.