"Сказали, що я перетворив церкву на собачатник": у Рівному єпископ однієї з громад тримає у храмі собак (ВІДЕО)

17:19, 12 вер. 2019
 

Єпископ незалежної релігійної громади правосланої парафії на честь ікони Божої Матері, що знаходиться у Рівному, Іов догляд за собаками називає своїм покликанням. Тому нині у його храмі чотирилапих більше, аніж прихожан. Там за кілька останніх років знайшли прихисток більше 50-ти собак, які нині вже мають свого господаря. Ще 8 зараз проживають у священника. У храмі єпископа Іова побували журналісти Суспільного.

Єпископ Іов, який очолює незалежну релігійну громаду православної парафії, в миру Василь Коновалюк – співає псалми у своєму храмі. Поруч з ним собаки. Називає він їх дітьми. Єпископ каже, люди відвідують богослужіння тут нечасто.

На фото єпископ Іов

Вони просто перестали ходить. Сказали, що я перетворив церкву на собачатник. Я їм сказав, давайте прилаштуємо всіх. Давайте шукайте. Хтось допоміг,  а так то – байдуже. Люди, на жаль, це не зрозуміли, можливо колись зрозуміють. І повернуться, – розповідає єпископ Іов.

Служба у храмі тут щонеділі о 9-тій ранку. Прихожани, які приходять до церкви, чотирилапих друзів люблять, каже єпископ.

Це храм – домовий скитській храм. Храм у нас на честь ікони несподіваної радості Божої Матері.  Я сам, хто на собі це все... Але є ще парафіяни. Але вони більше старшого віку. А є такі, що вже і прийти не можуть. Їм по 90 років, я до них додому ходжу. Багато відданих вже віддійшло, бачите фотографії ось тримаю на пам’ять.

– Це були дуже віддані люди. Християнство – це щоденно перед собою дивитися, що я можу зробити доброго навколо себе. Будь-кому – людині, тварині, природі, – додає єпископ Іов.

Зараз прихисток у храмі мають вісім собак, раніше їх тут було значно більше.

Знайшов першу собачку. Це було на Стрітення. Я йшов зі служби біля музичної школи і побачив нещасну, всю в пухлинах. Я приніс її сюди, – каже єпископ Іов.

Біля ПДМу я підібрав 8 штук, семеро ми прилаштували. Вони були маленькі усі. А Доксочку не прилаштували. То вона лишилася. Наше сонечко. Вона була малесенька, облисіла. Була ослаблена. Але Господь дав таке чудо, – додає єпископ Іов.

Собак єпископ Іов тримає на вулиці, взимку чотирилапі живуть з ним у храмі. Усі кімнати тут спільні. Лише на другому поверсі облаштовані келії для монахів та приміщення для бібліотеки, туди собакам входу немає. 

Це трапезна для готування їжі. Я даю їм їсти більше на вулиці. Але тут готую. Це прихисток має бути і для людей, і для собак. І для молитви, і для будь яких добрих справ, – розповідає єпископ Іов.

Аби кормити та стерізувати собак єпископ Іов почав продавати цінні речі. Це ікони та навтіь золоті хрести. Чоловік каже, до всього цього храм ще потребує ремонту.

Деякі ікони, які були у мене. Два хрести є, я їх ще не продав. Це виявилося не так просто. Раніше я ще продав дві іконки. На даний момент мені треба зробити великий об’єм робіт. Це набагато дорожче, ніж я розраховував, –додає єпископ Іов.

У храмі за весь час знайшли прихисток більше 50-ти собак. Зараз єпископ Іов збирає кошти для утеплення фундаменту, адже в підвальному приміщення він хоче облаштувати кімнату перетримки для чотирилапих.