Оригінальні моделі одягу з етнічними мотивами презентують у Радивилові

18:39, 11 вер. 2019
 
Оригінальні моделі одягу з етнічними мотивами презентують у Радивилові

20 вересня там покажуть доробок учасниць проєкту "Майстерня етнобрендів у Ладомирії". 13 модельєрок-початківиць протягом двадцяти днів відвідують майстеркласи, слухають лекції та створюють концепцію власного одягу. Моделі об’єднують під брендами: зі своїми назвами, логотипами та загальним стилем колекцій.

За зразок їм слугують наявні моделі з музею одягу Великої Волині у Радивилові. Навчання проходить у етнорезиденції "Ладомирія" при Центрі дослідження і відродження Волині. Її відкрили на початку місяця в колишніх приміщеннях меблевої фабрики, а профінансував проєкт Український культурний фонд.

На фото учасниця "Майстерні етнобрендів" Марія Калинюк
 
– Одяг я шила для себе і своїх друзів. І багато хто казав мені: в тебе це гарно виходить, чому ти не робиш це для когось іще, крім нас? Одного ранку, гортаючи стрічку фейсбуку, натрапила на рекламу цього проекту. Талановиті й багатосторонні дівчата, з якими приємно обмінюватися досвідом і дізнаватися щось нове,розповідає учасниця "Майстерні етнобрендів" Марія Калинюк.
 
На фото голова ГО "Центр дослідження і відродження Волині" Володимир Дзьобак
 
– Як ми зрозуміли, дуже мало із наших громадян знають про свій костюм – а який він був, це вже, що ми показуємо, це диковинку, на яку можна подивитися один раз, але одягнути нереально. Ми зрозуміли, що потрібні не тільки малесенькі осередки, а започаткувати набагато ширше, зробити певний інкубатор, – каже голова ГО "Центр дослідження і відродження Волині" Володимир Дзьобак.
 
На фото координатор "Майстерні етнобрендів" Володимир Іормашвілі
 
– Вже проведено більш ніж сто годин лекцій, проведено більше 10-20 годин майстеркласів. Зараз вони вчаться інтеграції етніки в одязі тим питомим технікам і технологіям, які використовували здавна на території України, Волині зокрема,говорить координатор "Майстерні етнобрендів" Володимир Іормашвілі.