Щури та сморід: у Рівному люди скаржаться на смітник біля ринку (ВІДЕО)

17:12, 11 вер. 2019
 
Щури та сморід: у Рівному люди скаржаться на смітник біля ринку (ВІДЕО)

Щури, сморід та каміння заважають жителям вулиці Менделєєва, що у Рівному, дістатись до центру міста. Це все утворилося після того, як ближче до їхніх домівок від ринку Дикого перенесли сміттєвий кузов. Жителька вулиці Тетяна Гонтар розповідає: щоб не нюхати з маленькою дитиною сморід, змушена з дитячим візком робити в обхід чималий гак. 

 
Це щур біля сміттєвого кузова на ринку Дикого. Жителька сусідньої вулиці Менделєєва Лідія Ільюк каже: така картина тут щодня.
 
 
– Проблема в цьому смітнику. Це дорога, якою ми ходимо, гуляємо, діти до школи. Тут неможливо ні пройти, ні проїхати. Каміння, купа сміття, кавуни.. ось щури бігають,розповідає жителька вулиці Менделєєва Лідія Ільюк.
 
На сморід, який стоїть біля смітника, скаржаться й деякі інші жителі вулиці. Кажуть: у спеку проходити тут неможливо, а ці запахи стоять у їхніх будинках.
 
На фото жителька вулиці Менделєєва Тетяна Гонтар
 
– Вонь. З початку літа і до закінчення осені в нас тут жахливо смердить. Антисанітарія повна. Завелися щури, каже жителька вулиці Менделєєва Тетяна Гонтар.
 
На фото жителька вулиці Менделєєва Лілія Полюшко
 
– Ми повз нього маємо йти з маленькими дітьми, по цим калюжам, дихати цим. Діти ногами ходять по цим калюжам,говорить жителька вулиці Менделєєва Лілія Полюшко.
 
Раніше цей смітник стояв біля ринку, розповідає Тетяна Гонтар. На початку літа його перенесли ближче до житлових будинків. Коли почали з’являтися калюжі зі смітника з відходами – їх почали засипати. Зараз Тетяна Гонтар з візком цією дорогою пройти не може.
 
 
– У нас це єдина дорога, якою можливо з нашої вулиці добратися до центру міста. Тут, бачите, залізнична дорога, нею заборонено переходити. От, наприклад, мені з візком для того, щоб проїхати з дитиною в центр міста, треба об’їжджати аж по Бандери. Уявіть, яке це коло. Або переносити візок через залізничні колії, візок в руках, коли їдуть швидкі потяги, електрички. Їх не чути. Або йти сюдою. 20 метрів, подивіться. Брати дитину, візок в руки і переносити, додає Тетяна Гонтар.
 
 
Цей смітник встановлений незаконно, переконана Тетяна Гонтар та її сусіди. Однак, директорка ринку Олена Нездюр каже, що його тут встановили за розпорядженням міського голови на період роботи щорічної ярмарки баштанних культур.
 
На фото директорка "Торгового центру-Д" Олена Нездюр
 
– Тут скидають сміття підприємці, які здійснюють реалізацію баштанних культур саме на тому ярмарку. Це сміття – залишки від продукції. "КАТП-1728", відповідно до договору з нами, вивозить щоденно це сміття. Кузов нікому не заважає, якщо є запахи, то ми хлоруємо його щодня. Проводимо дезінфекцію відповідно до договору з меддезінфекцією,розповіла директорка "Торгового центру-Д" Олена Нездюр.
 
Смітник, зі слів Олени Нездюр, цього року справді перенесли на іншу локацію. Зробили це через те, що раніше його розміщення заважало руху транспорту. Дорогу поблизу нього почали засипати, щоб уникнути антисанітарії. Директорка пообіцяла влаштувати прохід мешканцям.
 
– Ми не хочемо вступати в протистояння. Ми подумаємо, як облаштувати прохід, там місця досить. Вони по тому щебені не можуть зручно проїхати, так? Добре, ми, можливо, заасфальтуємо, сказала Олена Нездюр.
 
Вивозить сміттєвий кузов підприємство "КАТП-1728". Ми зв’язались із його керівником Ростиславом Кралюком телефоном:
 
– Ми там поставили, заключили з ними договір. В нас було рішення виконкому на час сезону встановити контейнер. Ми його поставили. В чому проблема? В кого нам потрібно було запитати, де його ставити? Провести опитування в місті Рівному? Ми його вивозимо. Вони нам телефонують по мірі накопичення. Якщо він пустий, то чого його возити. В договорі написано – по мірі накопичення. Нам телефонує адміністрація ринку забрати – ми забираємо, розповів керівник "КАТП-1728" Ростислав Кралюк.
 
Сезон баштанних культур на ринку Дикого завершується 15 жовтня, повідомила директорка Олена Нездюр. Тоді сміттєвий кузов приберуть. У міській раді звернень та скарг від мешканців щодо цього не отримували, повідомив радник міського голови Олександр Джигирей. Зробити це, додав, можна на "гарячу лінію" або написавши лист.