У селі біля Рівного люди посварились через голубів, більше сотні птахів – загинули (ВІДЕО)

15:18, 11 вер. 2019
 
У селі біля Рівного люди посварились через голубів, більше сотні птахів – загинули (ВІДЕО)

Мешканці чотирьохповерхівки у Білій Криниці пересварилися через голубів. Протягом десяти років птахи гніздилися там на горищі, тож частина людей вирішили їх позбутися. Через заблоковані вікна принаймні двісті птахів загинули, кажуть опитані нами мешканки. Що робити з пташенятами, які вижили – люди теж не знають.

Горище багатоповерхівки у Білій Криниці вкрите тільцями голубів. Частина з них лежать тут давно, інші загинули нещодавно. Мешканка будинку Ольга Драганчук пояснює: все через те, що решітками закрили вікна на горищі. Але перед цим пташенят не дістали та дорослих голубів не вигнали. А інші птахи шукають шпарини, аби повернутися додому.
 
 
– Казали: от є сусідній будинок, дах, де нікого немає, є інший будинок, де нікого немає. Але якщо хтось колись позалишав відкриті ці вікна, то голуби знайшли собі місце для проживання. Зробили це не по-людськи, а зробили по-варварськи, розповіла мешканка будинку Ольга Драганчук.
 
Вікна були відкритими протягом десяти років, розповіла мешканка Тетяна Яремчук. Забили їх 24 серпня.
 
На фото мешканка будинку Тетяна Яремчук
 
– В даній ситуації вони ще упродовж цих трьох тижнів гинуть, тому що не мали достатньої кількості їжі, води. Мами летіли до цих голуб’ят, не можна було годувати. Треба дослідити, коли голуби кладку не ложать: можливо, в січні, лютому, напередодні теплого сезону, коли їм не загрожує замерзання, тоді вигнати, щоб вони знайшли притулок в природі, – каже мешканка будинку Тетяна Яремчук.
 
Пані Ольга пояснює: закрили вікна та виходи на дах двоє місцевих мешканців. Мовляв, сусіди просили їх щось вдіяти, бо втомилися від великої кількості голубів, які помирали у дворі. Вони надали відео суперечки.
 
 
 
– Це не голуб’ятня, ви ж грамотні люди, це дах.
 
– Це кримінальна стаття.
 
– Якщо ви, не дай Бог, видерете, я вам, (лайка), повідбиваю голови. В квартирі, смердить, (лайка), то хочте, щоб тут смерділо голубами.
 
Ми чоловіків удома ми не застали. Дочка одного з них пояснила, що батько-далекобійник на два тижні поїхав за кордон. Суспільне готове надати їм можливість озвучити свою позицію, якщо вони виявлять таке бажання. Чим саме заважали голуби – ми поцікавилися у сусідів в дворі.
 
На фото мешканка будинку Олена
 
– Голуби падають, бо навколо нас поля. Садяться, кроплять дуже, що ми самі навіть задихаємося, стільки тої труйки. Голуби понаїдаються і вони трупами долітають і падають. Я сьогодні зайшла на балкон – он лежить дохлий голуб. Вже набридло це, наші діти граються цими голубам. Я пояснюю дітям, що не можна, вони хворі. А вони граються. А цим двом жіночкам все одно, бо в них немає внуків,каже жінка.
 
Двох мешканок частина сусідів вважає винними у цій ситуації. Кажуть, ті підгодовували птахів. Через це у будинку виник конфлікт.
 
– Оце я виставила, це стояло все в під’їзді. Це нормально? Це житловий будинок, подивіться, що робить. Подумайте, чи це нормальні люди? Оце все вона "срачі" розвела. Я діставала з підсобки ящики, відра, щоб виносити голубів і, поспішаючи, я це відро з хатніми відходами, які я виводжу на город, а не розкидаю десь, як вона вважає, залишила під дверима. Цибулю розтелила, щоб сохла. 
 
– Мертві, послід. Хто боїться інфекції – хай боїться. Я, припустимо, готова брати мішки і просто винести на поля, щоб хоч якась користь була від того природі. А тих голубів живих треба випускати, сказала мешканка будинку Тетяна Яремчук.
 
Тим часом декілька волонтерів спробували врятувати птахів, які лишилися на горищі. Вони повезли їх до зоопарку. Заступниця директора Ірина Оліферук пояснила візитерам, що в умовах закладу птахи не виживуть.
 

– Зараз веземо назад, бо тут вночі неприйнятні умови для проживання пташенят. Холодно і потрібно забирати їх у тепле місце назад, а там людина, яка закрила горище, сподіваємося, буде контролювати, щоб вона цього не робила. І кормити,говорить волонтер Михайло.
 
Виганяти голубів слід узимку, коли вони не приводять пташенят, каже орнітолог Василь Ільчук. Утім, зараз навіть у холоди птахи мають потомство, бо звикли до людського тепла. Орнітолог демонструє нам гніздо дикого голуба неподалік центру Рівного.
 
 
Профілактику потрібно проводити у позагніздовий період. Для наших голубів напівдомашніх сизих цей термін можна не використовувати, бо вони гніздяться майже цілорічно. Теплі зими і теплі горища. Але взимку вони гніздятсья у меншій кількості і якщо це робити поступово, то їх можна позбутися. Дорослих, якщо їх вигнати чи випустити, піймати, знайдуть де перебути, проживати далі, а пташенят можна утримувати самотужки, розповів голова обласного відділення Українського товариства охорони птахів Василь Ільчук.
 
Пташенят, твердить Василь Ільчук, варто віддати тим, хто їх розводить, аби вони навчилися правильно дзьобати їжу.