Карткою або смартфоном платити за проїзд у тролейбусах можна буде з жовтня (ВІДЕО)

18:11, 10 вер. 2019
 
Карткою або смартфоном платити за проїзд у тролейбусах можна буде з жовтня (ВІДЕО)

З першого жовтня у тролейбусах з’являться термінали для безготівкового розрахунку. Про це йдеться у рішенні, яке сьогодні підтримав Рівненський міськвиконком. Пілотний проект реалізує міська влада в рамках співпраці "Рівнеелектроавтотрансу" з "Візою". Оплатити квиток можна буде банківською картою або смартфоном через QR-код.

Поки в тролейбусах можна розрахуватися лише готівкою. Час нарешті запровадити безготівкову оплату, каже керівник управління стратегічного розвитку Сергій Гемберг. З першого жовтня планують розпочати перший етап відповідного пілотного проекту. Квиток можна буде оплатити безконтактною банківською карткою в терміналі чи зі смартфона через QR-код.

На фото керівник управління стратегічного розвитку та інвестицій Рівного Сергій Гемберг

Термінали, валідатори – це мобільні стаціонарні пристрої, які надає компанія "Віза". Це не грошовий грант, а якби товарний. Технічний. Компанія "Віза" для нашого міста передає в безоплатне користування 20 сучасних терміналів, які будуть видані кондуторам. Проведеться за кошт компанії "Віза" навчання, – прокоментував керівник управління стратегічного розвитку та інвестицій Рівного Сергій Гемберг.

Погоджують безготівковий проїзд на сьогоднішньому засіданні виконкому. Цьому передувало підписання навесні між "Рівнеелектроавтотрансом" та підприємством "Віза Україна" меморандуму.

На фото міський голова Рівного Володимир Хомко

Кондуктори поки виконуватимуть функцію контролерів і кондукторів. Я не думаю, що ми зможемо відмовитися від контролерів узагалі. В інших країнах місто запроваджує такі штрафи, що невигідно – ти як попадешся, то заплатив в сто разів. При нашому штрафі вигідно все, – сказав міський голова Рівного Володимир Хомко.

У львівських трамваях термінали для безготівкової оплати встановили у травні минулого року. Пасажири прикладають до них картку і після сигналу система друкує квиток. Термін його дії – година після оплати.

На фото студент Данило, м. Львів

Просто беремо телефон, наводимо. Саме сканує, компостуємо і є квиток. Часто користуюся, зручно, бо не треба ходити по трамваю, коли багато людей. Підійшов, відсканува і все окей, – розповів студент Данило зі Львова.

Новація не збільшить прибутків, але дозволить вести точніший облік пасажирів, пояснив Володимир Хомко. Через півроку чиновники зможуть сказати, чи потрібен Рівному електронний квиток. П’ять років тому корейські інвестори пропонували контракт на 15 мільйонів доларів. Рівнерада підтримала це питання, але далі справа не зрушила.

Пам’ятаєте, корейці що обіцяли? 25% збільшення доходу і так далі. Ні одне місто з тими корейцями, навіть Жмеринка – не підписала, хай вибачають мене мешканці Жмеринки, – додав Володимир Хомко.