Сотня пікетувальників зібралася у Клевані біля підприємства, яке виготовляє фарби (ВІДЕО)

19:26, 7 вер. 2019
 
Сотня пікетувальників зібралася у Клевані біля підприємства, яке виготовляє фарби (ВІДЕО)

Люди протестували, бо на їхню думку, воно викидає в повітря шкідливі речовини. Кажуть, про це свідчить їдкий запах. Натомість позиція інвестора: не все, що смердить, шкодить здоров’ю. Мовляв, перевірки вони пройшли.

 
Підприємство "Колор Сім" понад 15 років працює у Клевані. Люди, які представляються місцевими жителями, нарікають на роботу підприємства і шкідливий запах від виробництва.
 
На фото пікетувальниця Алла Марчук
 
– Живемо ми отут на горбочку, зразу, де поворот на лікарню. Смердить, як тільки починає холодати чи дуже спекотно, відкрити вікно не можна практично. 10 годин вечора, спека у кімнаті, а запах такий, як хтось фарбує через стінку. Як воно на нас впливає? Я, наприклад, оперована по онкології. В нашому кутку є будинок, там теж майже всі мають онкології, розповідає пікетувальниця Алла Марчук.
 
На фото пікетувальниця Олена
 
– В мене чоловік тут працював. То тут утилізації немає, вони відходи спалюють у твердопаливних котлах. Один раз йшла тут на лікарні, то мусила перестати дихати і бігти вхопити повітря. Був такий запах їдучий, що постояти п’ять хвилин – можна отруїтися,каже пікетувальниця.
 
Опитані нами клеванці кажуть, страждають три роки. Смердить по декілька разів на тиждень.
 
 
– Фахівцями Рівненського районного управління головного управління Держпродспоживслужби спільно з працівниками державної лабораторії МОЗ в присутності мешканці Клеваня 20.08.19 проведено лабораторно-інструментальні дослідження. В досліджених пробах виявлено перевищення гранчино допустимої концентрації толуолу в 1,3 рази. Це надто багато і це вдень, – читає Вікторія Гребінець.
 
Вікторія Гребінець каже – зверталися також до екоінспекції, СБУ, президента та генпрокуратури. Тепер підготували заяву до суду і вимагають в Департаменту екології забрати виданий підприємству на 10 років дозвіл на викиди.
 
 
– В мене є документ, який підтверджує, що остання інвентаризація викидів забруднюючих речовин проводилася в 2013 році. "Колор Сім" мали провести у 18-му році інвентаризацію викидів забруднюючих речовин, вони цього не зробили. В них фільтри працюють на 25 відсотків, тут є таблиця,каже голова ГО "Екологія і світ" Вікторія Гребінець.
 
До пікетувальників представники "Колор Сім" не виходять. Пояснюють – не бачить сенсу, адже вже декілька років шукав порозуміння. Натомість запрошують журналістів подивитися на виробництво. Та переконатися, що запаху немає.
 
На фото директор синтезу "КОЛОР С.І.М." Любіша Дюрдич
 
– Більшість сировини, яку ми використовуємо для синтезу, знаходиться у цистернах, які ви бачили на вулиці. Це цистерни з трубами, які з’єднані з цехом синтезу. Це все дозується у закритому вигляді, нема такого, щоб ми вручну наливали. І такого не буде, щоб у повітря щось потрапляло під час дозування,розповідає директор синтезу "КОЛОР С.І.М." Любіша Дюрдич.
 
Інвестор пояснює – тут працює двісті осіб і ніхто за всі роки не захворів. Каже: вочевидь, шкодять якісь інші підприємства. Він заперечує спалення відходів та запевняє, що передбаченні технологією фільтри наявні.
 
На фото інвестор "КОЛОР С.І.М." Йово Миканович
 
– У нас немає ніяких порушень і причини щось пояснювати масам. Ми можемо, якщо є зауваження і якісь документи, які підтверджують наші порушення, відповідально говорити з представниками селищної ради. Два дні тому запрошували інспекцію, заміряли, є те, що знайшли у Фейсбуці. На нашій компанії є тільки толуол і ксилол – компоненти-розчинники, і тут ми бачимо і знаємо, що перевищення немає. Всі наші викиди є в межах норми, це сто відсотків, і ми кожні три місяці робимо аналізи, запрошуємо лабораторію,зазначив інвестор "КОЛОР С.І.М." Йово Миканович.
 
Журналісти Суспільного намагалися з’ясувати позицію керівника Клеванської громади. Дмитро Жовтянський повідомив, що не на місці. Та прокоментував телефоном:
 
– Селищна рада і депутати на боці, однозначно, громади. В плані роботи підприємства. Неодноразово зверталися до різних інстанцій. Нас відповіді не влаштовують, що весь час відписують. На понеділок плануємо позачергову комісію, може, буде позачергова сесія. Зараз в нас є на руках протокол, де вказано, що перевищено рівень забруднюючих речовин в повітрі,каже Дмитро Жовтянський.