Проти будівництва церкви та кафе пікетували сьогодні на Дачній (ВІДЕО)

16:41, 4 вер. 2019
 
Проти будівництва церкви та кафе пікетували сьогодні на Дачній (ВІДЕО)

Проти будівництва одразу двох об’єктів, – церкви та кафе, – організували сьогодні пікет на вулиці Дачній у Рівному. Мовляв, зводять ці приміщення незаконно. Натомість настоятель храму певен, що з документами в нього все гаразд. Хто саме та чим обурений, з’ясовували журналісти Суспільного.


Біля будівництва на вулиці Дачній у Рівному зранку зібралося тридцять людей. Тут споруджує новий храм Преподобного Серафима Саровського парафія Рівненської єпархії УПЦ, що перебуває в єдності з московським патріархатом. Присутні обурюються будівництву через нібито відсутність відповідних документів. Депутатка Рівнеради Ірина Пилипчук в складі комісії вивчала законність побудови церкви.

На фото депутатка Рівнеради Ірина Пилипчук

Культова споруда в зоні Ж-1 не може бути споруджена без спеціального дозволу. Спеціального дозволу немає, його не існує. На моє звернення надійшла відповідь Мічуди (затриманий за підозрою в хабарництві начальник ДАБІ області, – ред.), який зараз ув’язнений, що дозвіл був наданий містобудівної радою. Вони не правомочні давати такі дозвола, – прокоментувала депутатка Рівнеради Ірина Пилипчук.

Інше будівництво, до якого у присутніх є претензії, розташоване через дорогу. Тут підприємство "Смарт Бау" зводить триповерхове кафе з магазином для продажу продуктів та житлових приміщень. Ірина Пилипчук каже: попередня каденція землю виділяла незаконно.

Це суперечить регламенту Рівненської міської ради, бо не може рішення виноситися протягом однієї сесії три рази без заяви заявника. В мене є відповідь начальника електронного відділу міської ради, що такої заяви не було і не поступало, – додає Ірина Пилипчук.

Двері на територію відчиняє охоронець, який свого імені не називає. Він пояснює, що на місці керівництва немає.

Дотелефонуватися до забудовників нам не вдається. З церкви до пікетувальників теж ніхто не виходить. Тож вони починають збирати підписи під зверненням до правоохоронців. У ньому сім вимог, серед них – зупинка обох будівництв, службове розслідування стосовно видачі містобудівних умов, їх скасування і відкриття проваджень через нібито підробку документів для ділянки під цервку.

На фото керівник Рівненського осередку "Об’єднання добровольців" Роман Коваль

Я думаю, що всі прекрасно розуміють, для чого Російська православна церква будує свої культові споруди. Війна, яка ведеться на Сході, ведеться не тільки на території. Вона ведеться за душі, історичну спадщину. А це легко робити, маніпулююючи свідомістю через церкву. Думаю, нам вдасться спільними зусиллями зупинити будівництво, притягнути тих, хто зробив цільове перепризначення земельних ділянок, – каже керівник Рівненського осередку "Об’єднання добровольців" Роман Коваль.

Просив місцевих не приходити і сам поїхав геть, аби уникнути можливого конфлікту. Так згодом нам пояснює свою відсутність настоятель храму. Він виносить стос документів. За словами священника, на зведення храму є всі необхідні погодження і дозволи.

На фото настоятель храму Ігор Омелянчук

Будівельно-архітектурна рада погоджує додатково документ, який дозволяє будувати церкву. Єдиноголосно проголосували члени. Ірина Стахівна (депутатка Ірина Пилипчук,–ред.) ввжає, що архітектурна рада не має повноважень видавати такий дозвіл. Це прописано законом і цю відповідь вона безпосередньо отримала, тому що я теж ходив, дізнавався в обласній державній будівельній інспекції. Не знаю, для чого вона це робить. Моя особиста думка, це, в першу чергу, в неї політичне таке виваження. Не за горами знову вибори до міської ради, – коментує настоятель храму Ігор Омелянчук.

Закиди стосовно впливу на його церкву з боку Російської Федерації священник відкидає.

Ми вже тут чотири роки молимося в цьому тимчасовому храмі. Ні єдиного слова в підтримку агресора від нас не було і не буде ніколи, бо ми є патріоти держави. Ми кожної літургії молимося за мир в державі, за наших воїнів, за тих воїнів, які відійшли у вічність. Ці звичнувачення є безпідставні, – додає Ігор Омелянчук.

Озвучити свої вимоги пікетувальники планують на позачерговій сесії Рівнеради в понеділок. Туди ж протоієрей Ігор планує делегувати свого юриста. 

Зараз триває перевірка дотримання містобудівних умов при зведенні 26-го будинку на Дачній. Про це повідомив виконувач обов’язків керівника ДАБІ області Сергій Нідельський. Лише після завершення перевірки інспектори озвучать свої висновки. Ситуацію з церквою він пообіцяв прокоментувати завтра, коли проаналізує наявні в них документи.