У Гощі знайшли людський кістяк, якому приблизно від 6-ти до 8-ми тисяч років (ВІДЕО)

18:53, 3 вер. 2019
 
У Гощі знайшли людський кістяк, якому приблизно від 6-ти до 8-ми тисяч років (ВІДЕО)

Могильник часів мідного віку виявили під час археологічної розвідки на території давньоруського городища. Відкопати цілим таке поховання археолог Олексій Войтюк називає рідкістю.

Могильну яму із залишками людського кістяка розкопали під час археологічної розвідки на території Гощанського городища. Керівник експедиції Олексій Войтюк виявлене поховання попередньо датує волино-люблінською культурою мідного віку, це 6-4 тисячоліття до нашої ери.
 
 
– Вони цілими трапляються рідко. Вони близько до поверхні і плужками розтягують, руйнують. Коли починали працювати, навіть надії, що знайдемо кістяк, та ще цього період – не покладали,каже керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.
 
Кістяк виявили на глибині 50 сантиметрів від нинішньої поверхні – поруч із розкопаною торік житловою будівлею.
 
 
– Ми досліджували житло волино-люблінської культури. І для цієї культури є типовим, що вони прямо на поселеннях ховали покійників. І ось ці кістки, які є порушеними, вони теж є типовими для цієї культури. їх пізніше руйнували, щоб покійник не зашкодив живим. Тобто, це була ритуальна руйнація. Ось так іде хребет, ось так був вигнутий і тут нога його лежала. Тобто він в скрюченій позі знаходився. Ось таз, копчик і ноги. Вони його десь по половині перерізали і переклали сюди,розповідає Олексій Войтюк.
 
Виявлений кістяк, зі слів Олексія Войтюка, мають відправити до Києва на експертизу, аби встановити стать людини, якій він належав, зріст і точний вік.
 
 
– Єдине, що можна сказати, що це досить літня людина. На черепній коробці і кістки позросталися, і гнізда для зубів на нижній щелепі теж зарослі. Тобто літній вік, десь до 60 років, додає керівник археологічної експедиції.
 
Біля поховання мідного віку досліджують залишки давньоруського об’єкта 11-12 століть.
 
 
– І ось щойно ножик цікавий знайшли невеликого розміру. І, власне, такі ножики знаходять у похованнях біля лука, стріл. Тобто це спеціального призначення ніж. Вони невеличкі, не заважали при ходьбі і можна було використати для такої тонкої роботи, – сказав керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.
 
Археологічні розвідки на території Гощанського городища тривають другий рік. Наразі, зі слів Олексія Войтюка, зафіксували залишки об’єктів мідного і бронзового віків, два ранньослов’янські та давньоруські. Торік на дослідження з місцевого бюджету виділили майже 30 тисяч гривень, – зазначає Гощанський селищний голова Микола Панчук. Цьогоріч на археологічні розвідки використали кошти з благодійного рахунку, який відкрили при селищній раді для розвитку туризму.
 
 
– Сума незначна – 9 тисяч 900 гривень. Але цих коштів вистачило для того, щоб Олексій Войтюк зі своєю командою далі продовжив ці розкопки. Громада долучилася, допомагає хлопцям транспортом, харчуванням і таким чином без бюджету селища, державного ми продовжуємо ці роботи, – говорить Гощанський селищний голова Микола Панчук.
 
Виявлені археологами артефакти передадуть у Рівненський краєзнавчий музей, адже власного музею Гоща поки немає.