Підпал та розірвана граната: подробиці інциденту у Новій Любомирці (ВІДЕО)

20:30, 27 сер. 2019
 
Підпал та розірвана граната: подробиці інциденту у Новій Любомирці (ВІДЕО)

Підозрюваного у хуліганстві в селі Нова Любомирка затримали правоохоронці. Як розповів керівник відділу комунікації Нацполіції Антон Крук, вчора зранку там на тент вантажівки біля житлового будинку кинули пляшку із запальною сумішшю. Гасити пожежу вибіг сусід. Невідомий, тікаючи, кинув гранату у вікно магазина-кафе в тому ж приміщенні. За деталями події журналісти Суспільного вирушили в Нову Любомирку.

Я почув, що дивляться на мене, почув шорох, я туди, а він в цей час відбігає і просто, бо стояв чекав, і тоді вже кинув цю гранату, – розповідає пан Андрій про події учорашнього ранку біля магазину-кафе у Новій Любомирці. 

Він – швагро власника, який живе поруч із закладом. Чоловік пояснює: декілька років тому тут встановили камери. І демонструє нам зроблений вчора запис. На ньому видно, як в авто кидають пляшку із запальною сумішшю.

На фото очевидець Андрій Нігруца

П’ята година ранку, ну я почув, бо в мене вікно відченене в квартирі, де я сплю. І я почув звук, мене насторожило. Я підійшов до вікна, побачив, що горить автомобіль. Вибіг звідти зверху спустився, взяв тазик з водою, щоб загасити. І відчув, що справа присутній хтось, – каже очевидець Андрій Нігруца.

У цю мить пролунав вибух. Чоловік з вулиці кинув у вікно будівлі гранату. Вона потрапила у складське приміщення магазину. На другому поверсі над ним розташована дитяча кімната. Щоправда, родини власника в ту ніч тут не було.

На фото керівник відділу комунікації Нацполіції області Антон Крук

Як встановили вибухотехніки ГУНП, РГД-5. В приміщення кафе-магазину, яке розташоване у тому ж будинку, де проживає потерпілий. По гарячим слідам вдалося встановити особу зловмисника. Про те, що з цією особою виник напередодні конфлікт, сказав сам потерпілий. Було виявлено ряд вказуючих ознак, що саме він причетний до цього злочину, – прокоментував керівник відділу комунікації Нацполіції області Антон Крук.

Пан Юрій – власник магазину. Він переконаний, що саме 38-річного жителя Рівного зафіксувала камера поблизу господарства. Від родичів ми дізналися, що навесні чоловіки не домовилися між собою про купівлю автівки, але пан Юрій не вважає це причиною конфлікту. Каже, рівнянин йому погрожував, але поліцію про це не повідомляв.

На фото потерпілий Юрій Коспа

Ніяких конфліктних ситуацій з цією людиною не було. 16 числа цього місяця, не знаю з яких причин, людина підійшла і сказала, що в тебе 10 днів на те, щоб вибратися з приміщення, там де бізнес сім’ї, на другому поверсі проживає моя сім’я, малолітні діти. Я не зважав, думаю, може який психічний розлад, прийняв не зовсім серйозно. Моя сім’я оговтується від цього всього, збитки ще не рахували, – каже потерпілий Юрій Коспа.

 

Від чоловіка, кажуть члени родини, чекали усякого, мовляв, саме він у червні волік вулицями Рівного трубу-громовідвід, аби здати її до СБУ. На його думку, вона випромінювала радіацію, а людей цілеспрямовано знищують.

Ось так цей чоловік тоді прокоментував ситуацію:

Цю трубу я віз до управління СБУ і в поліцію. Це навіть не труба. Це радіозв’язок. В нас люди хворіють на рак. Але це неправда. В Рівному є станція, і я знаю де, але не скажу. І звідти неугодних людей опромінюють. Я цю трубу автомобілем зламав..."

Ми намагалися дізнатися позицію чоловіка, на якого вказала родина власника магазину, або ж його рідних, однак дверей квартири ніхто не відчинив. Його телефон перебуває поза межами досяжності.

Чоловіка затримали та оголосили йому підозру в хуліганстві, розповів речник поліції. Той вже потрапляв у поле зору правоохоронців за низку адмінпорушень. Ми поцікавилися, чому подію кваліфікували як хуліганство.

Стаття 296, ч. 4 – там передбачені ряд кваліфікуючих ознак, які підпадають під дії, які він вчинив – дії з зарання підготовленими знаряддями. Також там передбачена відповідальність за те, що могли постраждати інші особи від його дій. Слідчий і процесуальний керівник, швидше за все, будуть просити тримання під вартою, – додав Антон Крук.

УВАГА! У зв’язку із технічними проблемами у мобільній версії сайту відео може не відображатись. Сюжети можна переглянути на каналі UA: Рівне на хостингу youtube.