У справі про незадекларований відпочинок директора НАБУ почали слухати свідків (ВІДЕО)

18:47, 20 сер. 2019
 
У справі про незадекларований відпочинок директора НАБУ почали слухати свідків (ВІДЕО)

У справі про відпочинок на Рівненщині керівника Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника сьогодні допитували свідків. Цю справу продовжує розглядати Сарненський районний суд. Ситнику інкримінують незадекларований відпочинок, який йому оплачували треті особи. За словами представниці генпрокуратури Валентини Сеник, за версією слідства, директор НАБУ двічі перебував на закритій базі у Сарненському районі. Там оренду будиночків на суму 10 і 15 тисяч гривень за нього оплачували знайомі, що є адміністративним порушенням.

Першим свідком до судової зали викликають Олександра Юркевича, він директор мисливського господарства «Поліське-Сарни». У цьому господарстві, за даними Генпрокуратури, відпочивав голова НАБУ Артем Ситник, але за відпочинок він не платив. За словами генпрокурора Юрія Луценка, відпочинок Ситника коштував чимало, і директор НАБУ мав це відобразити у декларації як подарунок. Свідок Олександр Юркевич у суді повідомляє: Артема Ситника на базі відпочинку особисто не бачив.

 
– Артем Сергійович перебував на базі "Залив". Вам про це відомо? (запитує прокурорка)
 
– Ні, я поясню. Як директора мене не цікавить, хто заїхав та хто приїхав на базу. Якщо немає порушень і все нормально. Я не втручаюсь. Контроль за відпочиваючих покладений на адміністраторів,сказав свідок, директор Олександр Юркевич.
 
Начальниця відділу з питань запобігання і протидії корупції генпрокуратури Валентина Сеник у судовій залі повідомляє: в рамках адміністративного правопорушення щодо незадекларованого відпочинку Артема Ситника прокуратура перевіряє два епізоди. У період з 28 грудня 2018 року по 2 січня 2019 року, та з 6-го по 8-ме березня 2019 року.
 
До зали викликають свідка Наталію Жук. Весною вона заселяла голову НАБУ та його друзів у будинок на базі відпочинку.
 
 
– На рецепцію вони не заходили. Будинок для них вже був відкритий. Тільки по телебаченню цю людину – Ситника Артема я бачила. З телебачення. Був він на території, так. Коли мене допитували і спитали, звідки я його знаю, я відповіла, що з телебачення,каже свідок, адміністраторка Наталія Жук.
 
Будинок для компанії замовив у адміністраторки Микола Клевака, каже у суді Наталія Жук.
 
– Власники влаштували для своїх знижки. Була і тоді знижка. 30% від вартості вони заплатили.
 
– Вартість оренди будинку пам’ятаєте? (запитує прокурорка)
 
7500.
 
– Це за весь час?
 
– За добу,додає Наталія Жук.
 
 
Микола Клевака – це наступний свідок, якого запрошують до судової зали.
 
 
– Для кого ви замовляли будиночок? (запитує прокурорка)
 
– Для Надєйка Миколи, він попросив в мене замовити будинок. Зі мною розраховувався Надєйко. Він замовляв, він і розраховувався. Якби мені гроші давав хтось інший, я б про це сказав. За все платив Надєйко, разраховувався Надєйко, говорить свідок Микола Клевака
 
Микола Надєйко – племінник Миколи Кливаки. Розповідає: з Артемом Ситником знайомий три роки. З останнім перебував у дружніх стосунках. Перед новим роком Артем Ситник телефонував до нього та просив домовитися про відпочинок.
 
– Я домовлявся з дядьком своїм, що до мене приїдуть гості. Він знав хто. А після цього я розраховувався вже, що мені говорили і скільки.
 
– Чи перебували ви на території з 28 грудні по 2 січня. (запитує прокурорка)
 
– Так
 
– Бачили?
 
– Так, бачив Артема Ситника та його друзів, з ким він приїхав,сказав Микола Клевака.
 
 
У березні цього року, розповідає у суді свідок Микола Надєйко, було так само. Артем Ситник зателефонував до нього з проханням домовитися за відпочинок. Як і попереднього разу, розраховувався за відпочинок Ситника і компанію – Микола Надєйко.
 
 
– Він запитав, чи можна відпочивати на базі. Я сказав, що дізнаюсь. Дізнався і забронював їм будинок.
 
– Яким чином ви бронювали? (запитує прокурорка)
 
– Через дядька свого, Клеваку Миколу.
 
– Хто зустрічав гостей?
 
Я особисто,каже Микола Надєйко.
 
 
Під час судового засідання Артем Ситник запитав у свідка Миколи Надєйка через відеозв’язок, чи має він йому повернути гроші за два згаданих відпочинки. Микола Надєйко запевняє, що ні.
 
– Я з самого початку не мав ніяких питань до Артема Ситника,додав свідок Микола Надєйко.
 
 
Після допиту свідків адвокат Артема Ситника Владислав Кіча подав клопотання – заслухати також бухгалтерку господарства. Це клопотання підтримали прокурорка та суддя. Наступне судове засідання суддя Олексій Рижий призначив на 5 вересня.
 
На базі у Сарненському районі Артем Ситник відпочивав більше як 2 рази, про які згадують у суді, про це журналістам голова НАБУ повідомив після завершення засідання. А також наголосив, що свідку Миколі Надєйко, який організовував йому приїзд на мисливські угіддя, гроші повернув та не розуміє, чому той дає неправдиві, за його словами, свідчення.