Панотець відмовився від алкоосвідування, бо не довіряє приладу

16:20, 20 сер. 2019
 
Панотець відмовився від алкоосвідування, бо не довіряє приладу

20 серпня вночі патрульні поліцейські зупинили за порушення ПДР водія, у якого виявили ознаки алкогольного сп’яніння. Як пишуть у спільноті «Pitbull Рівне», активісти якої допомагають поліції боротись із проявами пияцтва за кермом, керував цією автівкою священник із Рокитнівщини на ім’я Ігор. Як йдеться в дописі, саме цього священника нібито вже не вперше патрульні зупиняли з ознаками сп’янніня.

Суспільне звернулось за коментарем у патрульну поліцію, аби перевірити опубліковану інформацію. Інспекторка Наталія Воєвода підтвердила: випадок зупинки водія із підозрою на стан сп’яніння був:

– Водія зупинили сьогодні близько опівночі на трасі «Городище-Рівне-Старокостянтинів» на 125-му кілометрі. Причиною зупинки стала технічна несправність автомобіля «Мерседес», у якого не горів задній габарит. Вийшовши з авто, водій цю несправність усунув. При спілкуванні патрульні дійсно виявили ознаки алкогольного сп’яніння, однак від огляду на стан сп’яніння він відмовився, за що на нього склали адмінматеріал за ч.1 ст.130 КУпАП (керування у стані сп’яніння, – ред.) по відмові, сказала інспекторка, однак додала, що персональні дані водія у поліції розголошувати не мають права.

Щодо неодноразового складання протоколів за керування у стані сп’яніння Наталія Воєвода повідомила, що у їхній базі інформації про попередні притягнення цього водія немає.

Оскільки активісти виклали фото священника та його ім’я, на сайті Поліської єпархії УПЦ, що перебуває в єдності з московським патріархатом, ми змогли його ідентифікувати. Це Ігор Маринич, настоятель Свято-Хресто-Воздвиженського храму села Вежиця.


У реєстрі Судових рішень нам вдалося знайти документи, які частково підтверджують, що водія із таким іменем, прізвищем та по-батькові притягали до адмінвідповідальності і раніше.

Як йдеться у постанові Рівненського міського суду від 13 липня 2015 року, Ігор Маринич керував автомобілем «Фольксваген Т4» з номерним знаком, що не належав цьому транспортному засобу. У судовому засіданні пан Маринич визнав свою вину, розкаявся та пояснив, що займається волонтерством та їздить цим автомобілем у зону АТО, а також попросив обмежититись попередженням. Суддя Сергій Харечко звільнив його від відповідальності, обмежившись попередженням.

У жовтні 2016 року, як йдеться у іншій постанові Рівненського міського суду від 1 грудня 2016 року, Ігор Маринич керував «Фольксвагеном» з номером «УВО 21» з явними ознаками сп’яніння – запахом алкоголю з рота, порушенням мови, тремтінням пальців рук. У присутності двох свідків він відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння газоаналізатором «Алкотест» та проведення такого огляду у медзакладі. У судове засідання пан Маринич не з’являвся. Як йдеться у постанові – подавав заяву про відкладення розгляду у зв’язку з від’їздом до зони АТО, проте підтверджуючих документів, окрім заяви, не надав. Суддя Мар’ян Головчак постановив притягнути його до відповідальності – оштрафувати на 10 тисяч 200 гривень та позбавити права керування на рік. Це рішення, щоправда, скасував апеляційний суд.

У постанові Рівненського міського суду від 5 квітня 2019 року йдеться про те, що, керуючи автомобілем «БМВ 318», Ігор Маринич порушив правила дорожнього руху – рухаючись по другорядній дорозі не надав переваги іншому автомобілю. Подія сталася 19 грудня 2018 року. Внаслідок ДТП автомобілі отримали механічні ушкодження та травмувався пішохід. У суді Ігор Маринич визнав вину та просив закрити провадження у зв’язку із закінченням строків притягнення до відповідальності. Суддя Оксана Крижова це провадження закрила.


Суспільне знайшло мобільний номер священника. Ми попросили його прокоментувати нічний інцидент із патрульними, а також попередній протокол за керування у стані сп’яніння.

Ось що він розповів про випадок, що стався сьогодні опівночі:

– Ситуація в чому сталась. Я попросив поїхати у медзаклад. Ми заїхали в медзаклад, але там не «Драгер» був, а бозна-що. Я зробив його фотографію. Кажу: будь ласка, їдемо в Рівне, в нормальний медичний заклад на освідчення. «Ні, в Рівне ніхто не поїде». Хоча патруль був з Рівного. Це сталось на об’їзній костопільській. Зупинили безпідставно. Я не відмовлявся, є ж у патрульних відео, де я прошу: «будь ласка, поїхали в медичний заклад». Я поїхав у Костопіль, у медзаклад, я ж не відмовлявся. Але там «Алкофор» якийсь червоний, я такого ніколи не бачив, я не знаю, є він там в наказі МОЗ чи немає. Там в районах бозна-що робиться. Через те і просив, щоб у Рівному. Я взагалі нічого не вживав. Я заходжу в інтернет – я просто шокований. Наскільки я знаю, і в інтернеті пишуть, що для освідування є прилад «Драгер». А це не «Драгер», взагалі якесь рожевеньке. Через те я виявив недовіру, про що я і написав в протоколі. Я казав, що я хочу поїхати у медзаклад. Ми виходимо, якісь хлопець із дівчиною були, вони підійшли, підписались в тому, що я якби відмовився. Але я не відмовлявся, а просив навпаки поїхати,каже священник.

Щодо ситуації, коли його зупиняли за керування авто із номерними знаками, що йому не належали, розповідає таке:

– Про те, що не відповідають номерні знаки… Я 36 разів в зону АТО їздив і цей автомобіль був нерозмитнений, тобто на чорних номерах благодійної організації (УВО 21,-ред.), не більше. Українська військова організація, де керівник Пандрак Сергій у нас. Є інформація підтверджена неодноразово, де я у комбатів підписував, що я хлопцям привозив всі необхідні речі, збирали прихожани, я їздив з власної ініціативи,пояснив отець Ігор Маринич.

Ми запитали також і за випадок, який стався 10 жовтня 2016-го року. У судовому документі вказано, що о 04:30, керуючи автомобілем «Фольксваген» з номерним знаком «УВО 21», водій відмовились пройти освідування на стан сп’яніння, відтак суд притягнув до адмінвідповідальності та оштрафував на 10 тисяч гривень (згодом апеляцію у цій справі водій виграв).

– Я перепрошую, не було такого. Значить я на суд взагалі не з’являвся. Я ж кажу, я 36 разів там був (у зоні АТО, - ред.), і по місяцю, і по два-три тижні.

– Чи можете Ви підтвердити, як пишуть в мережі, що вас 4 рази зупиняли за підозрою в керуванні у стані сп’яніння? (запитує журналіст)

– Ні.

– А скільки разів таке було?


– Чесно, я не знаю. Вчора мені мотивували взагалі тим, що у мене не світяться габарити. Ну як в темну пору можуть світитись… Навіть ніхто протокол мені не виписав.

– Які Ваші подальші дії будуть у зв’язку з цією ситуацією, із тим, що цей випадок став відомим громадськості?


– Я не знаю. Передаються матеріали на суд, правильно? Я просив пройти у медзакладі, мені це відмовили. Я не знаю, я готовий зараз поїхати кров здати. Як мені правильно поступити? Я на сьогоднішній день просто розбитий психологічно. Я не був у алкогольному сп’янінні. Мені в грудні зробили операцію на апендицит, я алкоголю взагалі не вживаю. В годин 10-11 після богослужіння я тільки поїв – все. Більше нічого не їв, не пив, у машині навіть води не було. Я не знаю, звідки взагалі береться інформація непідтверджена?,коментує священник.

Шукаючи інформацію про ймовірне неодноразове притягнення згаданої особи до відповідальності за керування у стані сп’яніння, на наш запит Судовий реєстр видав іще кілька рішень щодо Ігоря Маринича. Зокрема у березні 2015-го року суд в Одесі визнав його винним у вчиненні адмінправопорушення, а саме у стрільбі з карабіна у бік моря. Суд оштрафував його на 85 гривень із конфіскацією знаряддя вчинення правопорушення. А вже у вересні Рокитнівський райсуд Рівненщини засудив за незаконне володіння зброєю, а саме гранатою "Ф-1". Тоді узгоджене сторонами покарання в рамках угоди про визнання винуватості становило 30 тисяч гривень. 

 На фото нижче – прилад із медзакладу, якому не довіряє священник. Цю світлину він надіслав Суспільному як доказ. 

Суспільне також поцікавилось, про який прилад згадував панотець. На сайті представника торгової марки alkofor.ua вказано та підтверджено сканом документів, що у березні 2015-го року за підписом тоді ще заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова газоаналізатори «Алкофор» зареєстровані в Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки.

Крім того, на сайті компанії підтверджено документом від державного підприємства «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» та ДП «Укрметртестстандарт», що цей газоаналізатор «АЛКОФОР 505»у 2017-му році отримав сертифікат перевірки типу. Цей сертифікат чинний до 2027-го року.