Семигодинний аналіз даних: рівненський вчитель опублікував «рейтинг» шкіл за результатами ЗНО

18:42, 19 сер. 2019
 
Семигодинний аналіз даних: рівненський вчитель опублікував «рейтинг» шкіл за результатами ЗНО

Вчитель Фізики рівненського НВК «Колегіум» Віталій Шевчук опублікував таблиці, у яких навчальні заклади розташовані в порядку спадання за результатами, які їхні випускники здобули під час складання ЗНО. Для прикладу, найвищий середній бал, згідно із цим дослідженням, мають «Центр Надії», обласний ліцей, гімназія «Престиж», 15 та 12 школи. П’ять останніх місць за 24,14,9, 10 та 6 школами.



Ми попросили його пояснити, наскільки об’єктивним є це дослідження. Віталій Шевчук наголосив, що це не є рейтингом закладів, бо кількість випускників для вибірки у школах різна, так само як і предмети, які вони складали – теж різні, а окремі предмети . Вчитель називає своє дослідження не більше, ніж відсортованим списком за спаданням із середніми значеннями.

– Пішло у мене на це годин 7, щоб опрацювати усю цю інформацію та сформувати таблиці. Років 3-4 тому я робив перший раз по всіх школах, але я ніде його не публікував, лишив для себе. Але потім подумав: це ж купа роботи, чому б і не викласти?... Я вводив дані в Excel, він все сам рахував і там нема як помилитись. У цих таблицях нічого секретного, дані відкриті, прізвищ ніяких немає. Я не маю конкретної мети – роблю це просто так. Як художник, як намалював картину – він же хоче її показати комусь, а не дивитись на неї сам,жартома пояснює вчитель.

Суспільному педагог також розповів, що у вересні планує зробити дослідження динаміки шкіл, щоб розуміти, які навчальні заклади трішки додали у балах, а в яких навпаки цей показник став нижчим.

Нижче публікуємо його таблиці, де вказані результати випускників шкіл із різних предметів Зовнішнього незалежного оцінювання. 

На головному фото – колаж зі світлин із Fb-сторінки Віталія Шевчука