Мама травмованої на атракціоні дитини та підприємиця "не зійшлись" у сумі компенсації (ВІДЕО)

19:20, 19 сер. 2019
 
Мама травмованої на атракціоні дитини та підприємиця

Мати дівчинки, яка травмувалася на банджі-батуті, вимагає у власників парку компенсувати десять тисяч гривень. Натомість підприємці готові заплатити дві або ж три тисячі. Нагадаємо, тиждень тому ми повідомляли про випадок на атракціонах у Вараші, коли в батута відірвалося одне з кріплень. Журналісти Суспільного з’ясовували, чому сторони не можуть дійти згоди.

 
ФОТО
 
Дівчинка травмувалася на банджі-батуті в парку Вараша. Ми раніше розповідали, що 12 серпня увечері вона гуляла тут із родичами. Як і решту дітей, її причепили еластичними тросами. Але коли дитина почала стрибати, одне з кріплень відчепилося.
 
На фото бабуся дівчини Любов Винничук
 
– Ну її як потягнуло, з одного металевого стовба відривається оце все. Вона вдаряється об бетон, там такий майданчик, об стовп лицем, потім об батут, та наступний був, потім об стовп. І тут мій чоловік її ловить, бо вона ще б далі... А той інструктор стояв і дивився,розповіла бабуся дівчини Любов Винничук.
 
Власницею парку є підприємиця Тетяна Ординат. Атракціон працює чотири роки і проблем з ним не було – розповідає адміністратор мотузкового парку. Він пояснює: того вечора відкрився карабін.
 

– Можливий був варіант, що обірвався трос. Може ж оплітка каната перетертися, але ж ми постійно слідкуємо за тим і канат міняється раз на місяць. Вийшло так, що якось відкрився карабін. Як – не можу сказати, бо з технічної сторони це неможливо, бо карабіни сертифіковані і автоматичні. Якимось чином відкрився карабін і той канат, що кріпить резинки, він відчепився від резинок, каже адміністратор парку Геннадій Дерев’янчук.
 
Дитину привезли до приймального відділення місцевого медзакладу. Лікарів, які тоді чергували, на зміні ми не застали. Їх колеги пояснив: після оброблення ран дитину відпустили додому. Мама дівчинки планує зробити томографію та сходити до ЛОРа. А ще дитина пережила значний стрес.
 

– Тиждень вона сиділа, нікуди не виходила. Злякана, сказала, що більше туди не піде. Я ходила до окуліста, бо в неї удар в ніс пішов, і була травма. Пішли до окуліста, але ніби добре, сказали: якщо буде гноїтися – каплі капати. Подзвонили до адвоката, мені сказали – моральну компенсацію від п’яти до десяти тисяч. Я їй не сказала 10 тисяч, я сказала "до". Вони могли б самі запропонувати. Дві тисячі мене не влаштувало,сказала мати дівчини Тетяна Винничук.
 
Адміністратор визнає вину парку. Каже: відразу були готові надати родині все необхідне. Проте озвученої суми з чотирма нулями не чекали.
 
– Власники дзвонили до них, кажуть: "Ми вам можемо запропонувати в районі двох-трьох тисяч гривень, бо сказали, що поїхали робити МРТ і лікарі мають дослідити голову". "Ми знаємо, що парк існує чотири роки, ви заробили тут купу грошей, і Ординат – небідна людина, тому ви собі можете потягнути десять тисяч". Ми сказали, що то має бути обґрунтовано, зазначив адміністратор парку Геннадій Дерев’янчук.
 
Правоохоронці відреагували на цей випадок і розпочали кримінальне провадження.
 
На фото заступник начальника слідчого відділення Вараського відділу поліції Юрій Суліковський
 
– Кримінальна провадження було зареєстровано по факту неналежного виконання професійних обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх, що заподіяла істотної шкоди. На даний час призначена судово-медчина експертиза, вона перебуває на виконанні у експертів, – каже заступник начальника слідчого відділення Вараського відділу поліції Юрій Суліковський.

У Держпраці подію коментують так: 
 
– Ми їй запропонували провести позачергову технічну експертизу, і на даний час призупинити експлуатацію атракціону. Експерти виїдуть на місце, детально проаналізують ситуацію, визначать технічний стан атракціону. Ну, і буде ще додатково проведене навчання, – прокоментував начальник відділу нагляду у будівництві Держпраці в області Іван Онищук.
 
Мати чекає результатів розслідування, аби знати, як діяти далі. Після заміни карабіна атракціон продовжує працювати.