Невакцинованих дітей не пускатимуть у школи та садочки (ВІДЕО)

13:24, 16 сер. 2019
 
Невакцинованих дітей не пускатимуть у школи та садочки (ВІДЕО)

Медики і освітяни закликають батьків зробити дітям усі необхідні за Національним календарем щеплення до 1-го вересня. Позаяк, невакцинованих школярів і дошкільнят, за винятком тих, які мають медичні протипокази до вакцинації, не допустять у навчальні заклади. Крім того, цьогоріч спростили процедуру проходження щорічного медогляду для школярів. За наявності обов’язкових щеплень, достатньо одного візиту до сімейного лікаря. 

На прийомі в сімейної лікарки п’ятикласниця Юлія Ільчук здає пробу Руф’є.

Цей тест під час оформлення медичної довідки проходять усі школярі.

На фото сімейна лікарка Ольга Стасюк

Ми проводимо пробу Руф’є, яка вказує на те, чи витримує серце дитини навантаження, чи не витримує, і від того вже формуємо. Ці дві довідки рахуються як одна. Ця, щоб прочитати лекцію школярам, що не потрібно пити, курити і т.д. А тут – основні захворювання, якщо мама має на це бажання і фізкультурна група. Їх є три: основна, спеціальна і підготовча, – розповідає сімейна лікарка Ольга Стасюк.

Щоб пройти медогляд з Юлією, знадобилося 10 хвилин, – каже її мама Оксана.

На фото мама Юлії Оксана Ільчук

Поприсідала, зараз поважимося, поміряємося, поставимо печатки і занесемо в школу, – каже мама Юлії Оксана Ільчук.

Владислав Кучерук – третьокласник. Медогляд він пройшов ще в травні, – каже мама. А Владислав сьогоднішній візит до лікаря пояснює так:

– "Прививку" робить.

– Не боїшся? (запитує журналістка)

– Не знаю, якщо буде боляче, то трохи буду там... переживати.

На фото мама Владислава Олена Кучерук

– Дуже переживаю, кожне щеплення – то стрес для батьків. Але потрібно, бо як по іншому? Зараз починають всі відмовлятися від щеплень. І виходить, що одні роблять, інші не роблять і якось... або всі роблять, або всі не роблять, – каже мама Владислава Олена Кучерук.

Обов’язкові щеплення мають бути в усіх школярів, окрім тих, які мають до цього протипокази за станом здоров’я, – зауважує завідувачка амбулаторії Лариса Галянт.

На фото завідувачка амбулаторії №4 центру ПМСД "Центральний" Лариса Галянт

– Є варіанти, що нещеплені діти. І працюємо з ними, батьками, залучаємо громадські організації "Батьки за вакцинацію". В крайному разі, якщо за релігійним світоглядом чи іншими переконаннями батьки категорично відмовляються від щеплень, ми відправляємо їх на комісію ЛКК і там займаємося цим питанням, – коментує завідувачка амбулаторії №4 центру ПМСД "Центральний" Лариса Галянт.

Щеплювати дітей без протипоказів радить начальник управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів. Інакше їх не пустять у дитсадок чи школу.

На фото начальник управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів

Деякі батьки, які категорично проти вакцинації, стоять на своєму. Але, тим не менше, було рішення Верховного Суду 15 квітня, якщо я не помиляюся, де чітко було захищено права дітей, які вакцинуються, щоб до них не допускали невакцинованих дітей. Не допускатимуться ті, хто не має щеплення без поважної причини зі сторони здоров’я, – каже начальник управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів.

Що чекає школярів, які до 1-го вересня не матимуть обов’язкових щеплень, пояснює начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський.

На фото начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський

Для них буде створюватися інший формат здобуття освіти. На сьогоднішній день це може бути сімейна освіта, індивідуальне чи екстернатне навчання, чи щось інше. Заклад освіти з батьками будуть спільно шукати шляхи вирішення цього питання, але допуску дітей невакцинованих до закладів освіти бути не може. Користуючись нагодою, хочу звернутися до батьків і закликати їх, щоб не жартували з цими речами, а зробили вакцинацію і тоді не буде проблеми ні в них, ні в дітей, – коментає начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський.