На Рівненщині зафіксували перше отруєння грибами в цьому році

16:00, 14 сер. 2019
 
На Рівненщині зафіксували перше отруєння грибами в цьому році

Вчора в реанімаційне відділення Березнівської ЦРЛ доправили двох чоловіків та жінку, вони отруїлись грибами. Інформацію Суспільному підтвердила спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області Тетяна Мамчур.

– Встановлено, що троє дорослих осіб, які працюють охоронцями на підприємстві, вживали дикорослі гриби, які були зібрані на території міста Березне. Грибники вважали, що споживали білі гриби, сироїжки, гриби-рядовки, проте серед залишків грибів виявлена бліда поганка (не головному фото,-ред.). Поступали вони у важкому стані, сьогодні нам вже повідомили, що двох, які були в кращому стані, виписали, а одну людину доправили в обласну лікарню для подальшого лікування. Це перший випадок отруєння грибами у цьому році. Торік був усього один випадок, у 2017-му було 13, один – летальний,сказала фахівчиня.

На сайті Гу Держпродспоживслужби опублікували поради для людей, які люблять збирати гриби, так зване – «тихе полювання»:

«В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини. Ще раз нагадуємо основні умови, щоб не отруїтися дикорослими грибами:

- Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте. Остерігайтеся пластинчатих грибів.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі:

- Не вживайте сирих грибів.
- Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
- Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
- Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
- Запам’ятайте – ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. То ж щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати гриби, вирощені у теплицях».