Навчання, яке заважає: без власного приміщення учні школи мистецтв стали сусідами чиновників (ВІДЕО)

14:13, 14 сер. 2019
 
Навчання, яке заважає: без власного приміщення учні школи мистецтв стали сусідами чиновників (ВІДЕО)

Вихованці школи мистецтв у Демидівці навчаються в декількох приміщеннях, бо не мають власного. Директорка закладу Вікторія Дудяк пояснила, що після визнання будівлі школи аварійною їх тимчасово розселили по декількох закладах. Вони носять за собою інструменти, працюють в непристосованих кабінетах та заважають іншим. А тепер частину відведеного простору мають віддати інклюзивному центру.

Працівники Демидівської школи мистецтв вийшли з відпустки та зібралися на нараду. Останній рік вони працюють у різних приміщеннях.

На фото викладачка гітари Демидівської дитячої школи мистецтв  Олена Григор’єва

– Дужко важко було. Разом наш колектив не був – одні в одній школі, другі – в іншій, я взагалі в будинку культури працювала, де проводилися різні заходи і доводилося звільняти той кабінет, де я працювала. Потім була виборча комісія, теж було треба звільняти, – розповідає викладачка гітари Демидівської дитячої школи мистецтв  Олена Григор’єва.

Три кабінети розташовані на другому поверсі місцевої адмінбудівлі. Поруч – районий відділ освіти, БТІ та низка інших організацій. Своїми репетиціями школярі заважають сусідам.

На фото начальниця Демидівського районного відділу освіти Наталія Катерняк

– Наш відділ надає оренду приміщення цього, вони тут знімають оренду. З тою умовою, що тут уроків проводитися не буде. Тут буде тільки директор, адміністрація закладу. Проблеми трохи є, бо уроки проводяться,сказала начальниця Демидівського районного відділу освіти Наталія Катерняк.


На фото бухгалтерка Демидівського районного відділу освіти Катерина Віткалюк

– Звичайно, що важко. Бо це є цифри, зосереджуватися треба, а то не є зручно,каже про сусідство з музиками бухгалтерка Демидівського районного відділу освіти Катерина Віткалюк.

В Демидівській школі мистецтв працює 16 викладачів та займаються 160 дітей. Це єдиний такий заклад на весь район, каже керівниця.

З 1982-го року школа діяла в приміщенні у центрі селища. Там невеликі кабінети, пічне опалення та крива підлога. Директорка пригадує, що постійно робили поточні ремонти. Торік під час одного з них виявили, що стіни просіли і будівля може розійтися в різні боки.

На фото директорка Демидівської дитячої школи мистецтв Вікторія Дудяк

– Була створена комісія по надзвичайним ситуаціям, вони нам зробили огляд і звернулися в незалежну експертну комісію з міста Рівного, яка приїхала і зробила свої висновки, що ми там не можемо проводити освітній процес,зазначила директорка Демидівської дитячої школи мистецтв Вікторія Дудяк.

Тимчасово школу переселили в корпус Демидівського ліцею, де їй виділили чотири кабінети. Але в березні тут вирішили відкрити інклюзивно-ресурсний центр. Зараз триває ремонт.

На фото голова Демидівської ОТГ Віктор Іщук

– Інклюзивний центр теж ми мусимо створити і тільки там умови для інклюзивного центру відповідають, щоб відкрити. Тим більше, що їм мало того приміщення. А десь в одному місці – немає такого. От навіть в мене в кабінеті сидимо я і заступник – в одному кабінеті. Працівники теж – по чотири в кабінеті,розповів голова Демидівської ОТГ Віктор Іщук.

В стару будівлю школу мистецтв не зможуть поселити навіть після ремонту. Вимоги до закладів освіти змінилися, пояснює голова. Як далі займатися в існуючих умовах – керівниця не знає. Вона вагається, чи приймати нових дітей і просить виділити окреме приміщення.

– Листи неодноразово ми писали і підписи батьків збирали, і батьки хвилюються. Зверталися ми в першу чергу до нашого голови селищної ради Віктора Миколайовича Іщука, зверталися в управління освіти, до голови районної ради Радченко Сергія Івановича, писали листи до народного депутата Дехтярчука. На даний момент нам ще не повідомили, де нам бути,говорить Вікторія Дудяк.

 Голова ОТГ Віктор Іщук відповідає: 

– В нас є, але вони, ці приміщення, знаходяться по громаді в селах. Це клуби зараз, але, на жаль, туди ніхто не буде доїжджати. Ми зараз, крім цього, звернулися, щоб побудувати нове приміщення. Ми піднімали питання в обласній адміністрації, мені казали, що треба вибрати місце і розпочати проектно-кошторисну документацію. Ми зараз цим шляхом ідемо, біля будинку творчості ми проектанатів викликали, почали розробку проекту, – зазначив голова Демидівської ОТГ.

Віктор Іщук сподівається: підшукати приміщення вдасться після укрупнення районів і реорганізації райдержадміністарції, яке заплановане на наступний рік.