Зброя, знайдена під час демонтажу колишнього тубдиспансера в Острозі, могла належати полякам, – історик

18:49, 12 сер. 2019
 
Зброя, знайдена під час демонтажу колишнього тубдиспансера в Острозі, могла належати полякам, – історик

Зброю 20-30-х років, яку виявили при демонтажі будівлі колишнього тубдиспансеру в Острозі, могла належати польській самообороні. Таку версію журналістам суспільного озвучив, дослідник історї Острога Микола Бендюк (на фото).

Наразі вдалося з’ясувати, що Юрій Кобилянський, посвідку якого виявили разом зі зброєю, був поляком. А його брат очолював польську самооборону в Острозі. І цю зброю, найімовірніше, він отримав від більшовиків-підпільників із загону Одухова, з якими співпрацював. А сховали її на горищі на майбутнє, щоб могли воювати як з німцями, так і з радянськими військами та українськими повстанцями.

Нагадаємо, що минулого четверга біля новозбудованого райвідділу поліції в Острозі почали розбирати будівлю колишнього прортитуберкульозного диспансеру. Набої різних калібрів, радянські, угорські і німецькі гранати, австрійський пістолет та гвинтівки  були зашиті дошками під горищем. Окрім зброї під час демонтажу будівлі виявили також довоєнні документи. Як повідомив тоді речник Нацполіції області Антон Крук, подальший демонтаж будівлі планують робити під наглядом істориків. Позаяк, у 40--50-ті роки тут діяв відділ НКВС, де в замурованих підвалах тримали арештованих повстанців. І там можуть бути рештки їхніх тіл.

Читайте також:

Прихована історія: що знайшли у підвальних приміщеннях старої будівлі в Острозі (ФОТО, ВІДЕО)