У Розважі освятили відреставрований іконостас (ФОТО)

18:29, 11 сер. 2019
 
У Розважі освятили відреставрований іконостас (ФОТО)

У храмі святих Кузьми та Дем’яна в селі Розваж, що в Острозькому районі, сьогодні освятили відреставрований іконостас. Історію цього іконостасу нам розповів мистецтвознавець Микола Бендюк.

У 2008 році храм 18 століття, в якому знаходилися ікони, громада села порізала бензопилами і спалила, адже, за його словами, реставрація цієї пам’ятки архітектури національного значення вартувала дуже дорого. Тому селяни вирішили побудувати новий храм. Більшість ікон були знищені.

Цьогоріч громада села Розваж звернулася до Миколи Бендюка, аби він відреставрував вцілілі ікони для храму святих Кузьми та Дем’яна, що перейшов до ПЦУ. Сьогодні ж відбулося освячення цього відреставрованого іконостасу, богослужіння очолював Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Ось як про свою роботу над іконостасом розповів нашим журналістам напередодні освячення мистецтвознавець Микола Бендюк.

– Ми повертаємо те, що вдалося спасти, в іконостас. Іконостас буде освячений. На стінах розміщуємо ікони, які вдалося спасти – на одній стіні. А на другій стіні будуть ікони, які не вдалося. Там будуть тільки дошки, на яких були колись ікони, а їх було багато. Найцікавіше – оце порівняння і найжахливіше – оце показати, яким було дуже гарний живопис бароковий 18 століття: архангел Михаїл і Гавриїл, якого вже немає. Відсотків 30 втрачено повністю і 70 % вдалося зберегти, іще я реставрую, – розповів мистецтвознавець Микола Бендюк.