12 героїв українських казок: хто вони та якими їх зобразили різьбярі (ВІДЕО)

18:30, 10 сер. 2019
 
12 героїв українських казок: хто вони та якими їх зобразили різьбярі (ВІДЕО)

12 героїв українських казок з дерева майже готові. Їх у парку "Хімік" з вівторка різьблять майстри з різних міст. Усі вони учасники першого в Рівному Всеукраїнського фестивалю дерев’яних скульптур. Завтра відбудеться фінал цього дійства, на якому мають обрати переможця. Яких персонажів обрали різьбярі для своїх робіт і чи встигають завершити їх до визначеного терміну, дізнавались журналісти Суспільного.

– Пан Коцький для міста Рівного, який буде стояти в парку "Хімік". Це казковий персонаж веселий, добрий, кіт. Зараз я працюю саме над посмішкою цього веселого доброго кота. Думаю, діткам сподобається,розповіда учасник фестивалю з Рівного Григорій Токарєв.

Героя української казки пана Коцького різьбить рівнянин Григорій Токарєв.



– В нас, по-перше, немає в Рівному, такого образу. І хочу його створити, щоб дітки більше знали про цю казку. Хто не знав, можливо, прочитає. Кіт сидить на дереві, на подушці і всі звірі йому приносять їсти. От кіт, а от їжа. Хотілося б завершити її в суботу, сьогодні, –каже Григорій Токарєв. 

Сьогодні передостанній день Всеукраїнського фестивалю дерев’яних скульптур. У Рівному його організували вперше і запросили до участі різьбярів з різних міст.

На фото організатор фестивалю Олександр Козачук

– З Рівного лише два учасники. В нас є учасники з Одеси, Харкова, Криму, Житомира, Львова, Івано-Франківської області, Сум. Тобто практично з усіх куточків України приїхали скульптори. Масштаб роботи досить великий і виконати бензопилою скульптуру важко і не кожному під силу. Для того, щоб виконати такі роботи, як вони вирізають, вони практикувалися кілька років,говорить організатор фестивалю Олександр Козачук.

Це козак-характерник Крутивус із казки "Котигорошко". Таким його вирізьбив харків’янин Олександр Сердюк. Горизонтантальне положення героя автор пояснює так.

– А от він так закрутив вуса, аж сам на ногах не втримався. Оце як вихор все вверх піднімає. В мене теж зверху буде літати щось, що він вусом закрутив. Зараз я причеплю, розповів учасник фестивалю з Харкова Олександр Сердюк.

Свої скульптури майстри вирізають з дуба, – пояснює організатор фестивалю Олександр Козачук. З його слів, деревиною забезпечив співорганізатор дійства, депутат Рівнеради Олександр Нестерук.


– За кілька місяців до фестивалю, Олександр Нестерук скуплював по дві колоди з різних місць. Це сухостій, або дерева, які були в аварійному стані. Тобто ті, які потребували зрізу за віком. Зберігалися в мене в майстерні, а за день до фестивалю ми їх привезли. І кожну колоду встановили. Тому з парку жодне дерево не постраждало,зазначив Олександр Козачук.

Львів’янин Ілля Липка обрав образ Лісовика. Нешліфовані гілки і нечищену кору на скульптурі він планує залишити.



– Я дуже бережно ставлюся до матеріалу. І це дуб, щоб таким вирости, ріс 150 років. І взяти зрізати майже все покромсати, мені шкода. І через те я забрав усе зайве, щось підкреслив і вийшов Лісовик. Основна фігура – це лісовик, як бог лісу. І зараз буду дороблювати маленькі фігурки різних фігурок. Ведмідь можливо буде, лисичка, ще щось таке, тобто українські народні герої, розповідає учасник фестивалю зі Львова Ілля Липка.


– Деякі майстри ще не завершили свої композиції і лише завтра ми зможемо побачити повну готовність робіт. Завтра у нас буде фінал. І буде нагородження учасників найкращих. В журі буде приблизно 8 людей, будуть їх оцінювати, – додає організатор фестивалю Олександр Козачук.

Потому усі ці 12 скульптур мають сформувати "Алею казкових скульптур" у парку "Хімік". Урочисте її відкриття планують на 25-те серпня.