Рівненському органу 30 років: історія інструмента та принцип роботи (ВІДЕО)

10:30, 10 сер. 2019
 
Рівненському органу 30 років: історія інструмента та принцип роботи (ВІДЕО)

Рівненському органу виповнюється 30 років. Його виготовили майстри чеської фірми "Рігер Клосс", а у серпні 1989-го року його прийняла державна комісія. Як розповів директор обласної філармонії Микола Орешко, унікальність рівненського органу полягає у тому, що він зроблений з урахуванням акустики нашої концертної зали. Саме тому до Рівного охоче приїздять виконавці світового рівня.

На фото Ірина Козачук, вона виконує "Хоральну прелюдію" Іогана Себастьяна Баха. Жінка здобула фортепіанну освіту, а гру на органі почала опановувати відносно недавно.



– Орган - це космічний інструмент. Він настільки різнобарвний, що можна сказати: він і старовинний, він і сучасний. Він надзвичайно величний і теплий. Рівненчани дуже люблять орган. Органне мистецтво настільки надихає, воно таке величне, каже органістка Ірина Козачук.

Наприкінці 80-х років державна комісія замовила інструмент для іншого міста, розповів директор обласної філармонії Микола Орешко.



– Орган, який будувався, мав їхати взагалі не в Рівне, а в Архангельськ. І завдяки нашій акустиці орган перекочував до нас. І його "Рігер Клосс", це спеціальна компанія, яка цим займається, вони дивилися, вимірювали, як він звучить. Цей орган, який важить 12 тонн, зроблений спеціально для Рівного,розповів директор обласної філармонії Микола Орешко.

Рівненський орган має три тисячі труб. Вони знаходяться в глибині за декоративною перегородкою.

Це називається антураж. Це зовнішня така фіртка. Сам орган ось там усередині. Це святая святих, туди запускають дуже рідко, тільки майстрів і спеціалістів,каже Микола Орешко.

Але для Суспільного зробили виняток і показали, як виглядає нутро інструмента. І показали, де народжується звук. Інструмент складний, каже Микола Орешко, а тому потребує догляду. Профілактику роблять раз на три місяці, більш серйозні роботи - раз на один - три роки.

Ось напис на дверях, який свідчить, що останнє налаштування і настроювання зробив Шандор Шрайнер та Зіна Левітіна у січні цього року.

– Це Шандор, це людина, яка працює в фірмі "Рігер Клосс". Він нам зробив оцей капітальний ремонт і зробив такий напис. Зробив дуже якісно, всі мішечки, колодки, все повиносив, посушив, капітальний ремонт, – зазначає директор філармонії

Звучання рівненського органа цінують виконавці світового рівня, каже Микола Орешко. А тому часто бувають у Рівному з концертами. Солістка обласної філармонії Галина Швидків також цінує можливість заспівати під акомпонемент органу.

– Співати під орган - це велике щастя для кожного співака. Я мала честь тут співати музику Баха, Генделя, і це надзвичайні емоції. Таких залів мало. Орган звучить надзвичайно свіжо і молодо, мабуть, як і в той день, коли був встановлений, завдяки догляду, звучить свіжо, багато і унікально,ділиться солістка обласної філармонії Галина Швидків.