Прихована історія: що знайшли у підвальних приміщеннях старої будівлі в Острозі (ФОТО, ВІДЕО)

17:57, 9 сер. 2019
 
Прихована історія: що знайшли у підвальних приміщеннях старої будівлі в Острозі (ФОТО, ВІДЕО)

В Острозі під час демонтажу будівлі, де колись діяв відділ НКВС, виявили зброю 20-30-х років минулого століття та документи. Наразі приміщення розбирають під наглядом вибухотехніків. Дослідник історії Острога Микола Бендюк припускає, що це можуть бути не останні знахідки. На його думку, у підвалах колишньої катівні цілком можуть бути останки замордованих українських повстанців. В Острозі побували журналісти Суспільного.

Ці фото оприлюднив на своїй фейсбук сторінці голова Національної полції України Сергій Князєв. Набої різних калібрів; радянські, угорські і німецькі гранати, австрійський пістолет, гвинтівки. Усе це зброя міжвоєнного періоду. Її виявили при демотажі будівлі в Острозі. 

На фото машиніст екскаватора Анатолій Кравчук

Воно між дошками було видно. Бо я стукнув, воно впало, пилюка пішла. І почали хлопці розбирати, воно все на кучі було, пару дошок прибрали, та й знайшли, – розповідає машиніст екскаватора Анатолій Кравчук.

Зброя була зашита дошками під стелею на другому поверсі.

На фото начальник вибухотехнічного відділу Нацполіції області Олександр Мамчур

– Зброя знаходиться в дуже гарному технічному стані. Умови зберігання були належні і видно, що була гарно схована. Ця схованка була між перекриттями, тому й була не виявлена такий тривалий час. Скільки років вона там пролежала, будуть встановлювати, напевне, історики. На даний момент проводяться демонтажні роботи даного приміщення під наглядом вибухотехнічної служби, – коментує начальник вибухотехнічного відділу Нацполіції області Олександр Мамчур.

Цю територію виділили для райвідділу поліції, – пояснює речник Нацполіції області Антон Крук. Тут уже збудували триповерхову будівлю, а колишнє приміщення протитуберкульозного диспансеру вирішили розібрати.

На фото керівник відділу комунікації Нацполіції області Антон Крук

Наразі керівництво головного управління спілкується з істориками краю. Для того, щоб вивчити, що тут знаходилося на цій території і зберегти історичну цінність даної території, – розповідає керівник відділу комунікації Нацполіції області Антон Крук.

Окрім зброї під час демонтажу будівлі виявили також довоєнні документи.

На фото начальник Нацполіції області Валерій Самчук

Зараз з істориками хочемо подивитися, що це за документи, якого вони періоду і щось з’ясуємо зараз,– каже начальник Нацполіції області Валерій Самчук.

На ось цю посвідку на помол для Юрія Кобилянського із села Борщівка звертає увагу дослідник історії Острога Микола Бендюк.

На фото дослідник історії Острога Микола Бендюк

Вона гарантує те, що ця зброя була захована до НКВС, але хто цей Юрій, чи поляк, чи мав зв’язки з українською полцією, чи був в УПА, чи польською поліцією, не можемо сказати. Посвідка давала можливість йому комунікувати на нашій території, і думаю, що ця зброя була захована не пізніше березня 43-го року. Тому що тоді Борщівка була спалена німцями. Тобто посвідку пізніше березня 43-го року ніхто не міг видати. А ховати посвідку уже пізніше, за часів, коли в цьому приміщенні, коли тут знаходилося одне з відділень НКВС, не було доцільним, – коментує дослідник історії Острога Микола Бендюк.

Саме приміщення, Микола Бендюк припускає, було збудоване на межі ХІХ-ХХ століть. Це був приватний будинок, але хто був його власником невідомо. Відділення НКВС тут діяло з 1944-го до початку 50-тих років минулого століття.

Знаходилися тут карцери, тюрма для повстанців. Бандерівців катували тут. Розповідають навіть, що тут є замуровані кімнати, в яких, щоб не возити далеко, скидали і замуровували вбитих. Так що сюрпризи ще можуть бути в підвалах, – додає Микола Бендюк.

Відтак, на думку Миколи Бендюка, розбирати цю будівлю мають під контролем місцевих істориків. Зборя, яку виявили при демонтажі, зі слів Антона Крука, наразі знаходиться в управлінні Нацполіції області, а знайдені документи передадуть у Державний історико-культурний заповідник Острога.