Рік будівництву: що вже збудували у спорткомплексі на Макарова (ВІДЕО)

16:52, 7 сер. 2019
 
Рік будівництву: що вже збудували у спорткомплексі на Макарова (ВІДЕО)

Рівно рік тому на вулиці Макарова у Рівному стартувало будівництво спортивного комплексу із універсальним залом для ігрових видів спорту. Сьомого серпня 2018-го будівельники розпочали встановлення паркану на будівельному майданчику.

Тендер на виконання першої черги робіт – зведення фундаменту, каркасу, скляних вітражів та покрівлі на суму 157 мільйонів гривень – виграла фірма "Архітектурне бюро "Янкор". Тендер на визначення виконавця другої черги – внутрішнього опорядження та прокладання інженерних мереж – департамент капітального будівництва Рівненської облдержадміністрації збирається оголосити восени. Нагадаємо, повна вартість проекту – 310 мільйонів гривень. На якому етапі будівництво зараз і які корективи вже внесли архітектори до проекту, з’ясовували журналісти Суспільного.

Бачите оті "зуби"? Оце вже будуть іти трибуни. На них будуть ставитися сидіння. А тут – приміщення для обслуговування. А сама спортивна арена – ось вона, – розповідає директор компанії-генпідрядника будівництва Юрій Корнійчук демонструючи обсяг робіт, які вдалося виконати упродовж року.

Так виглядає будівельний майданчик на вулиці Макарова зараз. Будівельники працюють на об’єкті щодня, включаючи суботу. В одну зміну. Загалом у роботах задіяно 80 осіб.

На фото директор Архітектурного бюро "Янкор" Юрій Корнійчук

Послідовність у нас така, що ми діємо по всьому об’єкту. Щоб і людей більше задіяти. І роботу робити вчасно. Тому немає завершених робіт. Можемо казати, що нульовий цикл завершено на 95%. А зараз працюємо над перекриттями першого і другого поверху. Люди наші монтують балки залізобетонні, на які будуть опиратися ферми, – каже директор Архітектурного бюро "Янкор" Юрій Корнійчук.

У цій частині майбутнього спорткомплексу перекриття між першим та другим поверхом уже завершене. Наприкінці тижня 270 кубометрів бетону заллють, аби завершити перекриття частини протилежного крила будівлі. Поки тут готують арматурний каркас. Паралельно будівельники готують залізобетонні опори для монтажу металевих ферм та облаштування покрівлі.

Вже під час будівельних робіт будівельникам поставили додаткові завдання. Це облаштування двох ліфтових шахт для полегшення пересування маломобільних груп населення. А також – можливість перетворення спортивного залу на льодовий каток.

Задача стоїть ще й така, щоб можна було тут льодову площадку заливати. Продумуємо так, щоб була можливість на тиждень заморозити і потім злити воду, – додає Юрій Корнійчук.

Покрівлю та фасад будівлі компанія-генпідрядник повинна повністю завершити до кінця цього року. Так спорткомплекс повинен виглядати наприкінці 2019-го.

На фото в.о. директора Рівненської філії ДП "Діпромісто" Роман Семенченко

Засклений, з тонованим склом. Це архітектурне рішення. Необхідне освітлення. Будівля дуже широка. І бокового освітлення небагато, – каже в.о. директора Рівненської філії ДП "Діпромісто" Роман Семенченко.

Архітектор Роман Семенченко демонструє проектну документацію будівництва майбутнього спорткомплексу. Окрім скляних вітражів вона передбачає складні трибуни, трансформацію ігрового залу у концертний хол та можливість облаштування катка.

Це невеликі затрати на даний час. Але ми хочемо зберегти цю можливість. Через що передбачаємо можливу зміну підлоги. Демонтаж паркету, чи лінолеуму – розкладання холодильної системи на утеплювач і заливка. Ми вивчали досвід Польщі. В Гданську, – додає Роман Семенченко.

За словами пана Семенченка, процес підготовки проектної документації, вартість якої склала півтора мільйона гривень, триває паралельно з будівництвом. А архітектори "Діпроміста" регулярно бувають на будмайданчику.

В нас домовленість з майстрами, що за найменших непорозумінь – вони нас викликають. Ми роз’яснюємо, консультуємо. Єдине – хотілося б швидше. Щоб не входити в морози, – каже Роман Семенченко.

У минулому календарному році на будівництво спорткомплексу витратили 75 мільйонів гривень. У нинішньому – освоїли вже близько 80 мільйонів із виділених 113-ти. Таку інформацію озвучив директор департаменту з питань будівництва та архітектури обласної адміністрації.

На фото директор департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА Ярослав Мазярчук

Це кошти – 55 мільйонів – ДФРР, 48 мільйонів – Мінмолодьспорту, 9 мільйонів – обласний бюджет, і 1 мільйон – міський бюджет. Не виключено, що ми можемо в жовтні отримати ще одного підрядника, який працюватиме над другою чергою і паралельно буде йти, – коментує директор департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА Ярослав Мазярчук.

Приблизним строком повної здачі об’єкту Ярослав Мазярчук назвав 2021-й рік.