Суперечить проєкту: пам’ятний знак Героям у Здолбунові перероблятимуть (ВІДЕО)

18:40, 7 сер. 2019
 
Суперечить проєкту: пам’ятний знак Героям у Здолбунові перероблятимуть (ВІДЕО)

Пам’ятний знак героям у Здолбунові міська рада визнала таким, що суперечить проєкту і його мають переробити. Ідеться про гранітну свічу, встановлену минулої п’ятниці на площі Героїв Небесної Сотні. Її світлини на своїй сторінці у фейсбуці виклав голова Здолбунівської міської організації учасників бойових дій Андрій Токарчук. І цей пост, з його слів, викликав обурення в його побратимів і жителів міста. Сьогодні ситуацію з пам’ятником Героям обговорили на позачерговій сесії Здолбунівської міської ради. 

Таким майбутній пам’ятний знак Героям у Здолбунові побачив у понеділок голова міської спілки учасників бойових дій Андрій Токарчук. І опублікував ці фото на своїй сторінці у соцмережах.

На фото голова спілки учасників бойових дій м. Здолбунів Андрій Токарчук

– Просто його закрили, то не видно зараз нічого. А коли я приїхав зі своїм другим побратимом Захаром, подивилися, на що воно схоже, то був жах. Воно неякісно виготовлено, все дефектне. Обурення, обурення. Хай ми, живі, якось це переживемо. Але ж є хлопці, які загинули. Це просто наруга над ними, – розповідає голова спілки учасників бойових дій м. Здолбунів Андрій Токарчук.

Свіча, яку встановили на площі Героїв Майдану, інакша, аніж на ескізі, – наголошує Андрій Токарчук.

Я бачив цей ескіз. Дивився. І ніякої схожості немає. І те, що поставлять полум’я, то воно нічого не спасе. Мав бути білий мармур. Добре, хай немає його, але чому воно не біле. Взагалі не відповідає проєктові, який був затверджений і за який голосувала комісія, – додає Андрій Токарчук.

На фото членкиня конкурсної комісії на кращий ескіз Валентина Капітула

Він дійсно не відповідає повністю тому ескізному проєкту, який у нас був. Той, який ми погодили, він витриманий і гармонійно вписується в ту площу. А в даному випадку, це не зовсім те, що ми погоджували, – коментує членкиня конкурсної комісії на кращий ескіз Валентина Капітула.

Гранітну свічу на площі Героїв Майдану у Здолбунові встановили минулої п’ятниці. А сьогодні вигляд пам’ятного знака обговорюють на сесії міської ради.

Автор ескізу Вадим Вакулінський пояснює, що ключовий елемент пам’ятного знака – це полум’я, над яким він зараз працює. Каже наступне:

 Полум’я буде розміром метр 20. Вся увага буде на полум’я. Коли буде зроблене, отоді й будете казати, обговорювати, кричати.

При цьому Вадим Вакулінський визнає, що навіть незавершений пам’ятний знак не такий, яким він його задумав.

На фото автор ескізу Вадим Вакулінський

– За ескізом, я планував мармур, або білий цемент. Приїде той скульптор, що робив, трохи прибере краплі і все.

А хто робив, який скульптор? (запитує журналістка)

Це не тут, а на Житомирщині в кар’єрі, – відповідає автор ескізу Вадим Вакулінський.

Замовником пам’ятного знака є Здолбунівська міська рада. На його виготовлення виділили 100 тисяч гривень, – зазначає секретарка міськради Валентина Капітула. З її слів, в межах цієї суми усуватиме недоліки приватний підприємець з Коростишева, який є виконавцем робіт.

Скинула їм посилання на всі ці обговорення, на ті сторінки в соцмережах, щоб відчув, наскільки резонансне це питання в нашому місті. Зараз він зашитий, до моменту, поки його повністю зроблять, – додає Валентина Капітула.

Завершити пам’ятний знак Героям у Здолбунові сподіваються до 24-го серпня, аби відкрити його, як планувалося, у День незалежності.