У Сарнах хочуть поставити світлофор, який показує швидкість руху авто

20:01, 5 сер. 2019
 
У Сарнах хочуть поставити світлофор, який показує швидкість руху авто

Такі плани є щодо в’їзду в райцентр з боку Рівного та з іншого боку міста. Про це Суспільному стало відомо сьогодні від речника Служби автомобільних доріг Дмитра Леонтіюка, який коментував перспективи встановлення нових світлофорних об’єктів на Рівненщині. Зазначимо, що 5-го серпня відзначають Міжнародний день світлофора (в Україні перший такий регулювальник з’явився у 1936-му році в Харкові. Перший у світі – у Лондоні в 1868-му році).

За словами Дмитра Леонтіюка, встановлення світлофора із датчиком швидкості та інформативним табло є у планах, попередньо, на наступний рік. Як технічно це виглядатиме – поки що говорити рано, додав речник.

Інформації про світлофори, які показують швидкість, в мережі є, однак її небагато. Декілька таких встановили, наприклад, у Білорусі.

Принцип дії такий: спеціальний датчик фіксує швидкість об’єкта, що наближається та порівнює її із допустимою у цьому місці швидкістю. Якщо перевищення немає, то цифри світяться зеленим, в іншому випадку – червоним кольором. Легковик радар може зловити за 200 метрів, вантажівку – за 300. Таким чином це має стимулювати водія дотримуватись швидкісного режиму. 

Три роки тому схожий прилад вчепили і на мосту в Києві, пишуть на сайті «АвтоЦентр».



Загалом же в Службі доріг є пропозиція по 75-ти світлофорних об’єктах на Рівненщині, більшість із яких – це жовті попереджувальні.

Зазначимо також, що цього року новий світлофор з’явився у місті Дубно біля цукрового заводу на трасі міжнародного значення «Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече».

Новий світлофор у Дубні, фото зі сторінки САД

За словами речника САД Дмитра Леонтіюка, такий регулювальник, включаючи проектно-кошторисну документацію, обійшовся у 490 тисяч гривень. У цю вартість входить увесь комплекс робіт: це встановлення стовпчиків, благоустрій території, тактильна плитка, звуковий супровід, розмітка та бруківка, яку ще мають докласти.