Перед СБУ зібрались віряни УПЦ (МП), аби підтримати батюшку Земляного (ФОТО, ВІДЕО)

14:42, 5 сер. 2019
 
Перед СБУ зібрались віряни УПЦ (МП), аби підтримати батюшку Земляного (ФОТО, ВІДЕО)

У ці хвилини на вулиці Відінській під УСБУ в Рівненській області зібрались віряни та священнослужителі УПЦ (МП). Приводом для цього став виклик священника Віктора Земляного, він відповідає за врегулювання міжконфесійних конфліктів та є настоятелем Свято-Воскресенського храму Острога.

Як ми повідомляли раніше, саме цей батюшка став першим на Рівненщині, якому Служба безпеки України ще навесні цього року оголосила про підозру. В СБУ цю тему не коментували раніше, так само не коментуватимуть і зараз, повідомила прессекретарка управління Інна Ілючок. Ще у березні на сайті єпархії йшлось про дві статті: «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії» та «Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості». Сам протоієрей у коментарі журналістам UA: Рівне сказав, що вважає це переслідуванням на релігійному ґрунті.

Зазначимо, що коментарі священника Віктора Земляного у 2016-му році транслювали російські пропагандистські ЗМІ, зокрема, щодо історії храму у селі Птича, де кілька років дві релігійні громади заявляли про свої права на храм та де кілька разів було силове протистояння. Сам батюшка пояснив, що спілкувався з усіма журналістами, які просили його коментарі та давав інтерв’ю на території України, маючи на увазі, що говорив з акредитованими представниками засобів масової інформації. Наприкінці березня суд відмовився обрати для священника будь-який запобіжний захід.

Нагадаємо, що 5 грудня 2018-го року 14 священиків УПЦ (МП) викликали в обласне управління Служби безпеки. Як повідомив тоді вікарій Рівненської єпархії УПЦ (МП) Пимен, їх допитували у кримінальних провадженнях за статтями про державну зраду та розпалювання релігійної ворожнечі. А саме – за розповсюдження літератури, яка ніби то пропагує ідеї Російської Федерації.

________

17:15
Священнику Віктору Земляному оголосили про ще одну підозру: в розповсюдженні групою осіб літератури, яка розпалює ворожнечу. Про це він повідомив нам у телефонному коментарі та додав, що оскаржуватиме цю підозру в суді.