В Острозі пройшли міжнародні курси з орф-педагогіки (ВІДЕО)

12:10, 3 сер. 2019
 
В Острозі пройшли міжнародні курси з орф-педагогіки (ВІДЕО)

В Острозі на базі академії пройшли міжнародні курси з музично-педагогічної системи Орфа. Їх проводять у 22-й раз, і вперше – на території України. Ця новаторська система музичної освіти для дітей була розроблена у 50-х роках минулого століття німецьким композитором Карлом Орфом.

Як розповіла президентка "Орф Асоціації Україна" Світлана Фір, у багатьох країнах світу ця система отримала визнання, але у нас  вона мало поширена.

Учасники курсів вчаться досліджувати звук. Для цього використовують елементарні інструменти: тіло, голос, рух, музику Бароко. Викладачка Острозької академії Галина Гандзілевська каже, що записалася на курси, бо їй цікаво інтегрувати в освітній процес іноваційні методи навчання.

На фото учасниця курсів Галина Гандзілевська

Орф педагогіка це є прекрасний метод, тому що вона синтезує різні види творчої діяльності, показує яким чином можна про одне і те саме говорити різними способами. І головне – із збереженням національних традицій. Бо кожен метод має бути адаптований до тих дітей, того етносу з яким ти працюєш, – розповіла учасниця курсів Галина Гандзілевська.

Учасниками курсів є переважно музиканти і вчителі музики. Приїхали вони з різних країн, як і їхні наставники. В Острозі сто учасників займалися у трьох групах. Чешка Лєнка Поспішилова каже, що вчить знаходити зв’язок між інструментом, співом, рухами.

На фото викладачка курсів Лєнка Поспішілова 

Я сподіваюся навчити відшукати єдність між музичними інструментами, співом та рухами. І все це має базуватися на музичних традиція і фольклорі певної країни. І тут ми маємо великий матеріал, адже серед учасників курсів є чехи, корейці, українці, турки та інші, – прокоментувала викладачка курсів Лєнка Поспішілова.

На фото президентка "Орф Асоціації Україна" Світлана Фір

Орф педагогіка – це можливість виховати у будь якій людині, незалежно від її генетичного коду, музичність, як природу її. Це робиться за допомогою музінструментів, але дуже простих, які часто є етнічними. Сам Карл Орф казав, що "фольклор – це душа нації", тому ця педагогіка інтегрується у будь яку країну. Наразі ми є свідками підйому цього напрямку, так як це відбувається у розвинених країнах – Австрія, США, Фінляндія, Канада, де Орф-підхід є офіційною освітою. І цей захід є доказом того, що в Україні наступає нова ера яка буде піднімати рівень музичної освіти до європейського, – прокоментувала президентка "Орф Асоціації Україна" Світлана Фір.