Комісія обстежила і визначила, які дерева можна зрізати у центрі Рівного (ВІДЕО)

15:42, 31 лип. 2019
 
Комісія обстежила і визначила, які дерева можна зрізати у центрі Рівного (ВІДЕО)

Чотири липи у центрі Рівного можуть зрізати в разі проведення реконструкції пішохідної частини вулиці Соборної. Аварійними дерева сьогодні після проведення візуального огляду визнала комісія у складі представників управління житлово-комунального господарства, Тресту зеленого господарства та громадської ініціативи "Сад історій".

Нагадаємо, минулого тижня на засіданні сесії Рівнеради представниця ініціативи "Сад історій" Оксана Майборода озвучила ідею реконструкції частини вулиці Соборної від Театральної площі до перехрестя з вулицею Чорновола з метою покращення озеленення цієї ділянки і створення там зеленої смуги вздовж дороги. У тому числі – із висадженням молодих дерев. 

Керівниця міського Тресту зеленого господарства пояснює, за яких умов на центральній вулиці Рівного можна висадити молоді дерева.

На фото керівниця Тресту зеленого господарства Ірина Савчук

– Має бути витримана відстань від бровки дороги. Оскільки дорогу розширяли і дерева тут вже стояли – знести їх ми не можемо. Але щоб садити молоді – то треба цього всього дотримуватися. Треба дивитися норми законодавчі, чи маємо ми право це робити,каже Ірина Савчук.

Висадка саджанців – один із можливих пунктів проекту реконструкції частини Соборної від Театральної площі до перехрестя з вулицею В’ячеслава Чорновола. Ідею реконструкції із створенням тут нової зеленої зони минулого тижня на сесії Рівнеради озвучила представниця ініціативи "Сад історій у Рівному" Оксана Майборода.

– Ми звернулися до УЖКГ, міського голови з пропозицією зробити зелену смугу вздовж Соборної. Вбачаємо, що зеленим насадженням вздовж огорожі не дуже комфортно. Вже багато пеньків тут. Ми хотіли їм поліпшити умови і досадити дерева. Більш якісні саджанці, придбані спільним коштом,каже представниця ініціативи "Сад історій у Рівному" Оксана Майборода.

Сьогодні пані Оксана разом із представниками управління ЖКГ і Тресту зеленого господарства зібралися, аби визначити, які з двадцяти п’яти дерев, що зараз ростуть на цій ділянці вулиці, потрібно зрізати, а які – зберегти. Через дуплистість, ушкодження кори та висохлу крону комісія погодила зрізати 4 дерева. Інші – пропонують зберегти.

Ми ж захищаємо зелені насадження. Якщо такими критеріями брати, що в нас погана екологія в місті, що дерева сохнуть – то це не вихід – знести всі. Не факт, що молоді гарно приживуться. А ці дерева – післявоєнні, великі. Вони виживають у таких умовах. Їх треба зберігати, – керівниця Тресту зеленого господарства Ірина Савчук.

Зараз ідея реконструкції цієї частини вулиці Соборної із оновленням тут зеленої смуги – на етапі обговорення.

– Ініціатива – є. Проекту поки нема. Наступний крок – це розроблення проекту, проходження експертизи і його реалізація,додає Оксана Майборода.