Археологи завершили сезон у Пересопниці: розкопки тривали місяць (ФОТО, ВІДЕО)

17:04, 30 лип. 2019
 
Археологи завершили сезон у Пересопниці: розкопки тривали місяць (ФОТО, ВІДЕО)

Кубик для гри в кості, натільні хрестики, бурштинова намистина, пінцет для ювелірних робіт та інкрустована пряжка, якій поки що немає аналогів в Україні. Ці та інші знахідки виявили у двоповерховому житлі заможного селянина XII-XIII століть в Пересопниці. Розкопки тривали місяць. А сьогодні археологи завершили цьогорічний сезон в Пересопниці. 

Керівник археологічних розкопок в Пересопниці Олексій Войтюк демонструє одну із знахідок. Розповідає:

Це вершник на конику. Основні частини, які легко відбиваються, втрачені – голова, частина вершника. Але чим цікавий цей виріб: якщо придивитися, тут видно ось збруя прорисована, її добре видно спереду як попруга затягнута. Ось чобіт і штани, грива на цьому конику промальована. Це глина, покрита поливою. Це рідкісна для цього періоду річ. Їх мало трапляється під час досліджень.

Іграшку "Вершник на коні", яку демонструє Олексій Войтюк, знайшли під час розкопок об’єкту XII–XIII століть у Пересопниці. З’ясували, що це була двоповерхова житлова будівля. Позаяк, у ній виявили дві печі на різних рівнях.

На фото керівник археологічних розкопок в Пересопниці Олексій Войтюк

Дуже цікава споруда. Вона дуже гарно нам стратиграфічно зловилася. Видно, що її ніхто не поруйнував у пізніший час і в нас зараз є закритий комплекс з хорошим матеріалом XII-XIII століття. Причому її просто залишили в один момент, забрали просто речі, які були важливі для господаря, але й загубили, коли там проживали теж немало, – розповідає керівник археологічних розкопок в Пересопниці Олексій Войтюк.

Цей кубик для гри в кості Олексій Войтюк називає нетиповим через його розміри.

– Такий маленький і тендітний, вони зазвичай більші. Видно, що робив якийсь ювелір, бо вирізати таку річ гарно. Річ рідкісна, цікава. І знову ж таки знайдена в об’єкті, – додає Олексій Войтюк.

У житлі XII-XIII століть знайшли також намистину.

 

Ми не можемо однозначно це стверджувати, але дуже схоже, що це бурштин, видно його колір червонуватий типовий і вона дуже легка, – каже Олексій Войтюк.

Це інкрустована синіми камінцями бронзова фібула, тобто застібка для одягу, яка одночаcно правила за прикрасу.

Зазвичай шию тримала. Дуже багатий рельєф, навіть неозброєним оком видно листочки, які розрослися в протилежні сторони один від одного. Є аналогії, знайдені в Новгороді. Зараз будемо шукати по Україні по публікаціях, оскільки така знахідка тут у нас вперше цікава дуже, – розповідає Олексій Войтюк.

Окрім прикрас у житлі XII-XIII століть археологам трапився також залізний стилос, інструмент для письма.

Зазвичай вони надбиті, а тут в такому хорошому стані. Хоч зараз бери й надряпай ним щось, – каже Олексій Войтюк.

А залізний пінцет міг слугувати для виготовленя ювелірних виробів.

Важлива річ для цієї зони. Тобто ми уже кілька років поспіль тут працюємо. І, власне, дуже велика кількість шлаку знайдена, відходів виробництва з кольоровими і чорними металами. Тобто десь в цьому секторі була ювелірна майстерня, чи якесь інше виробництво, – додає керівник археологічних розкопок в Пересопниці.

Будинок, у якому, окрім згаданих речей виявили також човник для ткацтва, прясла, натільні хрестики, скляні і бронзові гудзики і печатки, свідчить про статус його власника, – резюмує Олексій Войтюк. Він став останнім об’єктом, який досліджували протягом п’яти років на ділянці площею 16 соток.

З 2015 року ми якраз на цьому місці працюємо і фактично за цих кілька років розкопали велетенський двір заможного жителя Пересопниці, – додає Олексій Войтюк.

Розкопаний об’єкт директор культурно-археологічного центру "Пересопниця" Іван Солодуха планує музеєфікувати.

На фото директор культурно-археологічного центру "Пересопниця" Іван Солодуха

– Зараз ми його поки накриємо, а далі будемо шукати матеріал, дошку, щоб піч зробити, кімнати. По-суті – реставрацію, розповідає директор культурно-археологічного центру "Пересопниця" Іван Солодуха.

А виявлені цьогоріч знахідки поповнять колекцію культурно-архелогічного центру.