Перший в Україні інтерактивний музей стародруків облаштують в Острозі (ВІДЕО)

17:17, 29 лип. 2019
 
Перший в Україні інтерактивний музей стародруків облаштують в Острозі (ВІДЕО)

Завдяки проєкту, який переміг у конкурсі "Малі міста – великі враження" мають оцифрувати топ-десятку стародруків Острозького музею книги. І тоді зачинені за склом видання 15-18-го століть зможуть погортати усі охочі. А в самому музеї сподіваються, що малий проєкт приверне увагу до великих реставраційних робіт Луцької вежі. 

У Луцькій надбрамній вежі Острога розташований музей книги та друкарства.

На фото заввідділу музею книги та книгодрукування м. Острога Світлана Позіховська

Наша колекція направду – одна з найбільших в державі. У нас є рідкісні видання. Книга взагалі маловдячна з позиції музейного експоната. Вона або квадратна, або прямокутна. І коли їх багато і як би ми не старалися – це спрацьовує на частину аудиторії. А нам хотілося б, щоб музей став тим місцем, куди прийдуть всі, – розповідає заввідділу музею книги та книгодрукування м. Острога Світлана Позіховська.

Сьогодні Світлана Позіховська разом із Андрієм Брижуком презентують спільний проєкт "Інтерактивний музей стародруків". Його облаштують на першому поверсі Луцької брами.

На фото автор проєкту "Інтерактивний музей стародруків" Андрій Брижук

Оскільки вежа має напівкруглу форму, то маємо можливість зробити тут величезну проекцію: 183 градуси буде її кут і буде три проектори її одночасно проектувати. Відео буде розповідати про життя цієї вежі, чому князь її побудував, що тут було від початку і аж до створення музею у 1985-му році. Що ж до експозиції, то ми оцифруємо 10 книг, – каже автор проєкту "Інтерактивний музей стародруків" Андрій Брижук.

Зі слів Андрія Брижука, це топ-десятка з півторатисячної музейної колекції стародруків.

– Ми дамо відвідувачам доторкнутися до книжок, але так, щоб не лізти під скло в білих рукавичках, а в електронних копіях, на тач-моніторах можна буде полистати книги, а деякі книги можна буде завантажити собі на телефон, наприклад "Острозьку Бібілію". Буде наша найдавніша книга Стефана Планка кінця 15-го століття "Вигнання демона", яку називають інкунабула, буде наш рукописний острозький Коран 19-го століття, – додає Андрій Брижук.

"Інтерактивний музей стародруків" є переможцем серед малих проєктів у конкурсі "Малі міста – великі враження".

Проєкт буде профінансований з міністерства на 250 тисяч, додана третина цієї суми – наш вклад власний. І загальний бюджет ми оцінюємо в 350 тисяч гривень. Ці кошти будуть витрачені на придбання обладнання, оплату послуг з виготовлення ось цих електронних речей, оплату праці, звісно, – каже Адрій Брижук.

На фото директор Державного історико-культурного заповідника м.Острога Микола Манько

– На жаль, грантові проєкти як Українського культурного фонду, так і проєкту "Малі міста – великі враження" не передбачають видатків на реставраційні роботи, – розповідає директор Державного історико-культурного заповідника м.Острога Микола Манько.

Микола Манько звертає увагу на те, у якому стані нині перебуває Луцька надбрамна вежа, збудована на межі 15-16-го століть. З його слів, у 2017 році коригували документацію на реставрацію пам’ятки Національного значення. І мали сподівання, що в оголошеному роком охорони культурної спадщини 2018-му держава профінансує реставраційні роботи.

– Але, знову таки, не була реалізована. А вартість реставраційних робіт по фасаду і благоуcтрою території, які дуже потрібні, в цінах 2017 року були понад 5 мільйонів гривень, – додає Микола Манько.

Нині Микола Манько розраховує на "Інтерактивний музей стародруків", який планують відкрити 24-го жовтня.

Я думаю, що реалізація цього проєкту приверне увагу до Луцької вежі не лише як музею, а цінної пам’ятки оборонної міської архітектури України і стимулюватиме до реалізації головного проєкту – реставрації цієї вежі, – каже Микола Манько.