Затоплювало у різних районах: у Рівному ліквідовують наслідки сильної зливи (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

15:21, 26 лип. 2019
 
Затоплювало у різних районах: у Рівному ліквідовують наслідки сильної зливи (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Понад три десятка рятувальників та десяток одиниць спецтехніки залучили наразі в ГУ ДСНС області для ліквідації наслідків сильної зливи, яка пройшла у Рівному. Про це повідомив речник управління Дмитро Мельник. Він додав, що допомогу надають також водіям, чиї машини затопило та вони не можуть рушити з місця. Загалом станом на 15:40 рятувальники витягнули 43 автомобіля (на головному фото територія під УЖКГ на вулиці Шевченка). 

Зазначимо, що у соцмережах люди викладають відео, де видно, що води набігло по пояс, у місті тимчасово зупиняли рух тролейбусів. 

- станом на 15:40 у Рівному рятувальники витягли 43 автомобіля, які затопило дощем.

- речник ГУ ДСНС Дмитро Мельник повідомив, що підтоплено, зокрема, обласні музей та архів, а також перинатальний центр.

- заступник начальника УЖКГ Рівного Володимир Лапюк прокоментував наслідки зливи так: «На наше все місто, на триста з лишнім кілометрів вулиць, всього 29 кілометрів каналізацій і то та, яка робилася в незапам’ятні часи. Місто розбудовується, площі заасфальтовані збільшуються. Вода раніше хоч в грунт входила. Зараз іде по твердому покриттю до зливових. І де вона має діватися? Просто пропускна спроможність цих труб, які клали колись, не справляються»

- провідна синоптикиня обласного гідрометцентру Тетяна Пророк розповіла, що станція в аеропорту показала 13 міліметрів опадів, а показник від 15-ти міліметрів означав би, що випала півмісячна норма (метеостанція Сарни не зафіксувала опадів, у Дубно зафіксували 2 міліметра. У Хмельницькому показник – 16 міліметрів). Однак Тетяна Пророк додала, що на околиці Рівного на метеостанції злива була меншою, а у середмісті цей показник, скоріш за все, вищий, проте у Рівному кількість опадів не міряють. І додала, що завтра місцями будуть короткочасні дощі, а наступні дні – потепління до +32 та без істотних опадів.

На фото вулиця 16 Липня біля обласної прокуратури

На проїзній частині неподалік Міського палаци культури потік дощу підмив та зірвав кілька чималих шматків асфальту. Ми поцікавились у керівника міського ШЕУ Віктора Климука, чи відомо йому про цей випадок.

– Дійсно асфальт зійшов. Чим підірвало? Чи то через комунікації "Теплокомуненерго", чи через - "Водоканала"?.. Бо там мережі зливової немає. Але виїхала туди бригада, зараз дивимося, що там можна поправити, принаймні, забезпечити проїзд. А з понеділка будемо дивитися, як ремонтувати,сказав шляховик. 

 

На цій вулиці о 17: 30 працювали шляховики

Тим часом у соцмережі викладають фото зі знайденими номерами. 

18:35 У ДСНС оприлюднили відео з ліквідації наслідків підтоплень. 

________

19:07

Зачепило і краєзнавчий музей. Тут підтопило гармати та дерев’яну сільгосптехніку, - повідомила виконувачка обов’язків директорки краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк. А у приміщенні музейних фондів працівниці музею діставали з мокрих коробок археологічні знахідки. Вода просочилася крізь стелю і замочило увесь стелаж. Тут зберігалися знахідки з розкопок у Хрінниках та в Клеванському костелі в 2017-му році. Завідувач відділу археології обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк на цей момент перебував на розкопках у Пересопниці, і телефоном пояснив, що на стелажі знаходилися відреставрована кераміка, яка ще не була виставлена в експозицію. І головне було вчасно їх прибрати з мокрих поличок та просушити скріплені гіпсом горщики.

 

Читайте також: У Рівному шукають власників втрачених у зливу автомобільних номерів (ФОТО)

________

20:40

Як повідомив речник Служби порятунку області Дмитро Мельник, станом на 20:25 рятувальники провели роботи по відкачуванню води з 38-ми приватних домоволодінь та 17-ти адміністративних і громадських будівель міста Рівне. До надання допомоги залучено 21 одиницю спецтехніки ДСНС, з них 11 пожежних автоцистерн і 10 мотопомп, а також та 52 чоловіка особового складу. Наразі роботи тривають.

 

Дивіться також по темі: Наслідки вчорашнього потопу у Рівному ліквідовують другу добу (ВІДЕО)