18 мільйонів гривень штрафу призначили чотирьом будівельним фірмам Рівненщини

17:16, 25 лип. 2019
 
18 мільйонів гривень штрафу призначили чотирьом будівельним фірмам Рівненщини

18,5 мільйонів гривень. Таку загальну суму штрафу мають сплатити чотири підприємства: фірма "Фіалка", товариства "Укрбудреммонтаж інжиніринг", "Стиль декор" та "Елікон". Окрім штрафу – заборона брати участь у тендерних торгах на три роки. Інформацію про результат дворічного розслідування Антимонопольний комітет України оприлюднив на своєму сайті 22 липня.

Серед доказів антиконкурентних дій, які вдалося зібрати, у Антимонопольному називають:

 – Перше – перебування фізичних осіб у трудових відносинах з відповідачами, спільне використання засобів звязку, наявність сталих господарських відносин між відповідачами, в тому числі надання оборотної допомоги, подання пропозиції з однієї ІР адреси, залучення однієї особи для отримання довідки, синхронність дії відповідачів у часі, схожість у оформленні документів відповідачів, пов’язанних з підготовкою та отриманням документів та спільна підготовка кошторисної документації. Тобто у сукупності доказів вистачило для кваліфікації і накладання штрафів. Вся сукупність доказів говорить про те, що ці компанії діяли разом, тобто вони змовились для того, щоб перемогти в цих торгах за саму велику суму,розповів голова київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький.


Справу в Антимонопольному почали розслідувати після зверннння СБУ. В основу лягли торги у тендерних закупівлях по двох об’єктах: очисні споруди в м. Березне та реконструкція будівлі на Драгоманова.


Святослав Клічук, керівник Громадської ініціативи "За чесний тендер"

– В 16 році, наприкінці року, ми побачили тендер на добудову будівлі для управління соціального захисту на Драгоманова,7, де була дивна поведінка учасників. Ми запідозрили змову, потім разом із журналістами агенції журналістських розслідувань "Четверта влада" знайшли зв’язки між учасниками. Вони підготували журналістське розслідування, ми підготували скаргу в Антимонопольлний комітет, народний депутат туди її відправив і власне тягнулось це довго, ми кілька разів нагадували, підштовхували. В листопаді 17 року було відкрито, було видано два розпорядження місцевим антимонопольним комітетом про початок розгляду справ,каже керівник Громадської ініціативи "За чесний тендер" Святослав Клічук.


Чи вистачить доказів, аби притягнути фігурантів до відповідальності? Чи не розваляться справи у суді? Питаємо в голови київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України:

– Я певен повністю, що цих доказів, і практика розгляду в суді подібних справ з такими же доказами мені говорять про те, що я певен на 100 відсотків, що в суді ці рішення устоять. Я не бачу ніяких проблем, тому що це один і той же ІР адрес, тобто готовила документи одна і та ж людина, подавалась ця документація з одного компютера. Доказів – з головою, сказав Олексій Хмельницький.

Директор Фіалки каже, що рішення будуть оскаржувати:

– Я не бачив ще цього рішення, тому що вони не запросили нас на засідання. Категорично з ним не погоджуюсь. І буду оскаржувати його по судах згідно процедури оскарження,говорить керівник ПВКФ "Фіалка".

У іншій фірмі про рішення не чули.

– Я від вас тільки що перший раз почув. Ніхто нікого не запрошував. Цікаво було б самому почитать,говорить керівник ТОВ "Елікон" Сергій Приварський.

Додзвонитися до керівництва "Стиль-Декор" та "Укрбудреммонтажінжиніринг" за вказаними в реєстрі телефонами нам не вдалося – ніхто не взяв слухавку. Тепер у фірм-фігурантів справи є два місяці, аби сплатити штраф або оскаржити рішення.

– Якщо протягом двох місяців не оскаржує до суду і не сплачує штрафу, то Антимонопольний комітет подає до суду і в примусовому порядку таке рішення суду стягує цю суму з цих компаній,додає Олексій Хмельницький.