"Чорнобиль, чорна биль, чорний біль": у Рівненській обласній бібліотеці фотовиставка (ВІДЕО)

18:19, 24 лип. 2019
 

Краєвиди чорнобильської зони представив на фотовиставці рівнянин Олександр Харват. До виставки також увійшли роботи його колег з Грузії та Іспанії Нати Звіададзе та Антоніо Арагон Ренунціо. Троє митців у лютому побували у Прип’яті та навколишніх селах. На відкритті виставки побували наші журналісти.

Олександр Харват приїздив у Прип’ять та навколишні села уже втретє. Цього разу задля фотокарток. Вперше він побував у тих місцях як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобилькій АЕС.

На фото фотограф Олександр Харват

Коли людям ставало погано, то лікар казав, що це ти мабуть щось з’їв, коли рвотний рефлекст був, живіт чи голова боліли. Запам’яталося, що як ми звідти виїжджали, то нас три рази мили. От в лісі стояли такі спеціальні дизактивійні палати. Повністю одяг свій скидали, мили через рамку спеціальну, якщо чули, що щось пищить, ще раз мили. І віддали зовсім новий одяг. Все, що було, все залишилося там. Зі мною був фотоапарат, але нічого не можна було залишати, – розповідає фотограф Олександр Харват.

В експозиції виставки 60 світлин трьох фотографів. Вони разом впродовж чотирьох днів об’їздили Прип’ять та сусідні села у лютому цього року.

На фото відвідувач виставки Олексій

Я коли народився, саме Чорнобиль тоді стався, і була потреба у врятуванні мого життя, за що взявся покійний вже онколог Михайло Юрійович Кирилов. Тож я ще не вмів розмовляти, але вже відчував біль Чорнобилю. Я не побачив для себе чогось такого рідного, близького, щоб ностальгію відчути. Просто художньо воно дуже виглядає авангардно я б сказав, знаєте, сміливо, – згадує відвідувач виставки Олексій.

На фото фотохудожник Олексій Потянок

Це екологія, яка привертає увагу. Ну на жаль, це з одного боку мінус ніби, що таке сталося. З іншого боку, фотографи, які шукають сюжети такі більш драматичні, щоб показати, що не тільки є яскрава картинка, вони приїздять до нас в Україну, і їдуть в Чорнобиль, – розповідає фотохудожник Олексій Потянок.

Організаторами виставки світлин є рівненська обласна наукова бібліотека, студія "У фарватері істин", клуб "Простір фото", а також ГО Український Центр фотомистецтва.