Як голосували у найбагатодітнішому селі Рівненщини (ФОТО, ВІДЕО)

17:33, 21 лип. 2019
 
Як голосували у найбагатодітнішому селі Рівненщини (ФОТО, ВІДЕО)

Журналісти Суспільного побували на виборах в селі Глинне Рокитнівського району. При кількості населення три з половиною тисячі осіб тут більше півтисячі багатодітних сімей.

Це село Глинне, що в Рокитнівському районі. Місцеві називають його найбагатодітнішим в Європі. Тут живуть більше п’ятисот сімей, у яких виховують трьох і більше дітей. У жительки села Марії Кононович хлопчик і двоє дівчат. Разом з ними жінка прийшла голосувати за новий паламент.

На фото виборчиня Марія Кононович

Живемо помаленьку. Добре, хоть держав на дітей допомагає. Але ще немає роботи для чоловіка – все позакривали, заводи були, позакривали. Нікуди не приймають, ферми всі порозвалювалися. Роботи хочеться, щоб у селі була хоч якась робота. Ну я в декреті, а чоловіку немає де заробити в селі, треба їхати за границю. Памперси які дорогі, суміш яка дорога, ліки дорогі, на місяць мало 800 гривень на одну дитину, – розповідає виборчиня Марія Кононович.

Ми спілкуємося з пані Марією біля входу до виборчої дільниці. Вона розташована в місцевому будинку культури на вулиці Богдана Хмельницького.

Так приміщення виглядає усередині – стіни нерівні, стільці поламані. 

На годиннику дев’ята ранку і виборців майже немає. За 20 хвилин нашого очікування приходять лише троє глинівчан.

На фото виборчиня Марія Рогульчик

Щоб війна закінчилася і щоб дорогу зробили нормально, – каже виборчиня Марія Рогульчик.

Активно працювати дільниця розпочинає після 12-ї години, каже заступниця голови дільничної комісії.

На фото заступниця голови ДВК Ольга Карповець

Такий час, коли закінчується молебень у молитовних будинках. Вони виходять, після години 12-ї до пів на четверту приходить по вісім-десять осіб. Буває, що немає на кого залишити дітей – вони приходять з маленькими дітками, – коментує заступниця голови ДВК Ольга Карповець.

Ми чекаємо 12-ї години. Десятки жителів села одразу попішають на дільницю і тут навіть утворюється черга. За двадцять хвилин представники комісії видають всім бюлетені.

На фото виборчиня Світлана Коханевич

Ми були на служенії, на собранії. Молимося Богу, щоб був мир, благополуччя. Діток виховуємо так, щоб служили Богу. Думаємо, що буде мир у країні, головне, щоб наближалися до Бога, він допоможе, – каже виборчиня Світлана Коханевич.

На фото виборець Володимир Фуніков

– Ваші проблеми вибори ці вирішать? (запитує журналіст)

Навряд чи. Я ще живу нормально, є люди, які набагато гірше мене. Я на роботі, на пенсії, вистачає, щоб прожити. Мені здається, війна – головне, щоб був мир, – каже  виборець Володимир Фуніков.

Загалом на дільниці має проголосувати 1886 виборців, розповідає Ольга Карповець. Щоразу їх більшає, як і жителів села.

В нас село займає вже поспіль 10 років перше місцев Європі по народжуваності, в нас є сім’ї, де виховується по 19 дітей, тому це сім’ї, де сім виборців, вісім, – додає Ольга Карповець.

На фото виборчиня Олена Ковалевич

В мене 15 дітей. Росли гарно, дякую Богу, що не хворіють. А зараз підросли, їздять на заробітки, заробляємо. А ми живемо дома, працюємо, у ліс ходимо. Щоб було все добре, щоб і дальше було добре, – розповідає виборчиня Олена Ковалевич.

Станом на п’яту вечора на дільниці проголосували 462 особи, повідомила заступниця голови комісії Ольга Карповець. Це четверта частина усіх виборців.