Трагедія у Ясногірці: подробиці (ВІДЕО)

12:21, 18 лип. 2019
 
Трагедія  у Ясногірці: подробиці (ВІДЕО)

У селі Ясногірка у Сарненському районі учора під завалами піску загинув 11-річний хлопчик. Його тіло знайшли після декількох годин пошуків рятувальників та місцевих жителів. Його 10-річного товариша, що теж грався з ним, вдалося врятувати, зараз він госпіталізований. Сталося це на території, де місцеві самотужки видобувають пісок.

Це піщані кар’єри поблизу села Ясногірки у Сарненському районі. Місцевий житель показує місце, де через зсув піску засипало 11-річного хлопчика. Знайшли його за декілька годин пошуків, уже мертвого.

Ото ось бачите, де та пляма - там його викопали. В стіні отако, – каже місцевий житель

За словами місцевих, які не захотіли спілкуватися на камеру, у піску гралося троє хлопців, вони виривали нори. Один з них побачив, як його брата і друга засипало, і кинувся до села кликати на поміч. До порятунку дітей долучилися рятувальники та поліція.

Ми кидали лопатами, а вже ковшем кидав ескаватор на сторону. Знаєм, яка та ямка, а копали глибше. Хто ж його знає – тож усі прокопали скільки... Воно не сильно було високе таке, – розповідає місцевий житель.

10-річного хлопчика вдалося відкопати вчасно, його доправили до Сарненської райлікарні.

На фото черговий лікар приймального відділення Сарненської райлікарні Сергій Одарчук

Дитина поступила на приймальне відділення Сарненської НКП, була обстежена лікарем-травматологом, лікарем-реаніматологом. Був поставлений діагноз забій поперекового відділу хребта. Дитина знаходиться на дообстеженні і лікуванні у педіатричному відділенні. Зараз стан дитини задовільний, дитина перебуває під наглядом, – каже черговий лікар приймального відділення Сарненської райлікарні Сергій Одарчук.

Хлопчикові, який загинув на кар’єрі, в день напередодні саме виповнилося 11 років.

І такий добрий хлопчинка, він такий - ніколи нікого не ображав, він такий якийсь урівноважений, ніколи зайвого слова не скаже, ніколи я не бачила, щоб він когось набив з дітей. Ну, файний такий хлопчина був, – розповідають місцеві жительки.

На фото жителька села Ясногірка Оксана

– Нормальна сім’я, 5 діток, доглянуті дітки, нова хата в них.

– А він найстаршенький? (запитує журналістка)

– Нє, він третій, – каже жителька села Ясногірка Оксана.

За словами опитаних нами жителів села Ясногірки, це перший такий нещасний випадок на цій території місця видобутку піску.

На фото Ясногірський сільський голова Микола Примич

Це не кар’єр. Там немає кар’єру. Це люди просто напросто самі беруть пісок. Будуються люди. А кар’єру дозволу як такого немає. Люди будуються – беруть пісок. Спочатку вручну брали, а зараз техніка є для забудови, для будівництва, ремонтів. Це вже десятиліттями. І не тільки в цьому селі, по всіх селах, де є, у нас же піску вистачає. Просто попробуємо ці котловани меншими зробити. Попрошу хлопців, щоб якось їх позсовували, – коментує Ясногірський сільський голова Микола Примич.

У поліції розпочали досудове розслідування за статтею умисне вбивство з позначкою нещасний випадок, – повідомила пресофіцерка нацполіції Марія Юстицька. 

З початку року це вже третій нещасний випадок на піщаних кар’єрах у північних районах області. Перший стався 25 квітня, у селі Карасин Сарненського району. Восьмирічний хлопчик тоді загинув поблизу села у місці, де люди набирали пісок. У ямі орієнтовною глибиною близько метра стався зсув, вибратись звідти дитина не змогла.

Другий випадок стався на Рокитнівщині 21 травня. Тоді після занять у школі двоє братів-двійнят пішли гратися на піщану копанку, яка знаходиться за 200 метрів від будинку. У двометровій ямі стався зсув піску, під його вагою одна дитина загинула.