У Гільчі почали будувати музей-садибу (ФОТО, ВІДЕО)

12:55, 17 лип. 2019
 
У Гільчі почали будувати музей-садибу (ФОТО, ВІДЕО)

Від посіву до випікання хліба. Повний цикл сільськогосподарських робіт на довоєнних пристроях у музеї просто неба хоче запустити у Гільчі Здолбунівського району Олександр Гаврон.

Усі ці механізми чоловік збирає і реставрує вже 20 років. Більшість із них виготовлені на місцевих підприємствах, власниками яких були чеські переселенці. Вони до 1947 року становили майже 80 відсотків населення Гільчі. А саме село мало назву Гульча Чеська. У музеї просто неба, де наразі заклали фундамент першого будинку, побувала наша знімальна група.

На фото дизельний привід, знайдений у Костопільському районі

На фото станок, знайдений у Мізочі, Здолбунівського району

На фото голова громадської організації "Рівненщина історична" Олександр Гаврон 

Він ще довоєнний цей станок, так само, як і приводний дизель. Привода трохи відреставрували. І хочемо хоч щось частково зробити на цьому обладнанні, якісь там деталі до цього будинку, якісь дошки, рейки вистругати, – розповідає голова громадської організації "Рівненщина історична" Олександр Гаврон.

З оселі мельника розпочали будувати етнографічний музей-садибу "Гульча" у Здолбунівському районі. Він буде з сучасних матеріалів, але за довоєнними кресленнями, – зауважує ініціатор музею просто неба біля села Гільча Олександр Гаврон.

Він буде десь 50 квадратів за типом будинків, які будували в ту пору, 20-30-ті і навіть 40-ві роки. Це кімната, комора, кухня, коридор. От це, значить будинок мельника, а ось тут, де ми стоїмо, ближче до озера буде млин. Млин буде на паровій тязі, – додає Олександр Гаврон.

Під музей просто неба Урвенська сільська рада, до якої входить Гільча, виділила ділянку площею два з половиною гектари. За планом, тут має бути 10 будівель. Дім мельника, млин, основний житловий будинок на дві сім’ї, конюшня, підсобні приміщення і корчма. Половина цих об’єктів збудовані до 1939-го року.

Є такі, щоб розібрати й перевезти. І змонтувати тут. А частину будемо будувати вже з сучасних матеріалів. Але будемо намагатися їх робити хоча б приблизно, за старими методами і технологіями, – каже Олександр Гаврон.

Олександр Гаврон планує тут запустити повний цикл сільськогосподарських робіт. Від посівної – до випікання хліба.

На фото науковий консультант проєкту Олег Тищенко

Як це все було і це все на механізмах, які до 39-го року діючі і працюють. Це все робочі діючі експонати, молотарок Старека, похідної кузні, яка робилася для німецької армії. І це все поруч з відтвореними будівлями в етнографічному природному вигляді. Тобто повне занурення в старовину, коли це село було чеським, коли тут проживала чеська громада, – коментує науковий консультант проєкту Олег Тищенко.

80 відсотків довоєнних механізмів і пристроїв Олександр Гаврон зібрав у Здолбунівському районі.

На фото дослідник історії села Гільча Ігор Паньков

Була в Гільчі ливарня, завод з виготовлення лиття з чавуна і заліза. і виготовляли сільськогосподарсбкі машини. І частину цих машин Олександр Гаврон знайшов. Там навіть є написи "Гульча" і "Старек". Це чех, який керував цим всім і мав цю ливарню, – каже дослідник історії села Гільча Ігор Паньков.

Ігор Паньков нині живе і працює вчителем в Польщі. І звідти привіз ось такий конверт 20-30-х років минулого століття.

– Свідчить про детальну офісну кореспонденцію братів Поспішелів зі Здолбунова, який ішов у Чехословаччину. Думаю, що це були домовленості про поставку, виготовлення, різні речі, пов’язані із запчастинами, – додає Ігор Паньков.

Цей номер чеського часопису Ігор Паньков отримав від жителів Гільчі. І планує передати його як експонат у музей просто неба.

Цей проєкт є бізнес-планом, поданим на конкурс "Неймовірні села України". На перемогу в ньому претендує 20 населених пунктів з різних областей. Он-лайн голосування за них триватиме до 18 липня. А п’ятірку фіналістів мають визначити 31 липня.