Подробиці отруєння в Мізочі: позиції сторін (ФОТО, ВІДЕО)

17:21, 16 лип. 2019
 
Подробиці отруєння в Мізочі: позиції сторін (ФОТО, ВІДЕО)

49 людей з діагнозом отруєння госпіталізували до Здолбунівської райлікарні. Як повідомив заступник головного лікаря Василь Мацьоха, усі пацієнти - відвідувачі кафе "Гурман" в селищі Мізоч. Минулими вихідними там справляли весілля та два дні народження. Зі слів Василя Мацьохи, такого масового отруєння в Здолбунівському районі ще не було. В поліції ж за цим фактом розпочали досудове розслідування. 

У нас стільки планів було. До нас гості мали на другий день прийти. Ми усіх запросили. І тут майже усі, кого ми запросили в гості, то усі приїхали до нас в гості в лікарню, – розповідають молодята Тетяна і Микола. Своє весілля в кафе "Гурман" у Мізочі відсвяткували у неділю. Тетяну до лікарні госпіталізували вчора, Миколу – сьогодні.

На фото наречена Тетяна Кошинська

Я думаю, що це була рибка, червона рибка. В мене брат не їв рибу, то йому добре. Тому, я думаю, що це риба, – каже наречена Тетяна Кошинська.

Тетяна – жителька села Будераж, Здолбунівського району. Її наречений Микола – з Тернопільщини.

На фото наречений Микола Кошинський

Десь 30 людей з моєї сторони в лікарні зараз, – розповідає наречений Микола Кошинський.

Потрапила до інфекційного відділення Здолбунівської райлікарні мама нареченої, її хресний та інші гості.

На фото мама нареченої Валентина Капітула

Хто на що б’є. Хто на рибку, хто на яйця. Хто його знає. Все було їхнє. Всі продукти їхні. Нічого з дому не давали. Крім горілки і води, – каже мама нареченої Валентина Капітула.

На фото родичка нареченої Наталія Фільварченко

Весілля як весілля. Їли. Страви усі пробували. А вже на другий день почалися проблеми. Висока температура, тошнота, рвота, діарея. Я поки сама. Але чоловіку теж погано, но він ще дома залишився, – розповідає родичка нареченої Наталія Фільварченко.

Станом на 12 годину дня до Здолбунівської райлікарні госпіталізували сорок людей. Зі слів заступника головного лікаря, окрім гостей весілля, до них потрапили і ті, хто святкував в кафе "Гурман" два дні народження у суботу та неділю. Серед госпіталізованих 9 дітей, найменшому з них два роки.

На фото заступник головного лікаря Здолбунівської ЦРЛ Василь Мацьоха

Хворі почали поступати в 13-й годині. Ну і практично до першої години ночі. Таких масових отруєнь, більше 20 чоловік, у нас не було, – каже заступник головного лікаря Здолбунівської ЦРЛ Василь Мацьоха.

На фото завідувачка інфекційним відділенням Здолбунівської ЦРЛ Людмила Ткачук 

Скарги у всіх однакові: висока температура до 40 градусів, часті рідкі випорожнення, головний біль, блювота, загальна слабкість. Поступили усі у середній ступені важкості. Усі люди кажуть, що їжа була смачна і вони їли все. Усі хворі обстежені. Бакпосіви взяті, мазочки і випорожнення, – коментує завідувачка інфекційним відділенням Здолбунівської ЦРЛ Людмила Ткачук. 

На фото завепідвідділу обласного лабораторного центру Віктор Мороз

Попередній діагноз – гострий гастроентероколіт. Причини спалаху зараз встановлюються. Розслідування триває. Через три дні будемо знати попередньо, – каже завепідвідділу обласного лабораторного центру Віктор Мороз.



Це – Петро Мосійчук. Син власника кафе "Гурман" в селищі Мізоч. Саме його ми застали у закладі. З його слів, кафе відкрилося місяць тому. До цього тут вже справляли декілька банкетів.

Вчора у нас була перевірка. Брали усі мазки, в дівчат, з посуди. Заклад закрили на 10 днів. І сьогодні приїхали, все обробили. Я не знаю, це точно не від людей. Ці люди в нас вже були на попередніх замовленях. Вони вже перевірені. Хіба, що може шось в продуктах, – коментує син власника кафе "Гурман" Петро Мосійчук.

На фото начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства в області Василь Тонконоженко

Коли ми прибули, то вже не було ні готових страв, ні сировини, тому не змогли відібрати. Але виявили низку порушень. Крім того, що воно не зареєстроване, не надали документів, які засвідчили безпечність продуктів, не надали медичних книжок працівників, – коментує начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства в області Василь Тонконоженко.

На наше ж прохання Петро Мосійчук продемонстрував і медичні книжки працівників і накладні на придбання продуктів.

В нас усе куплено по накладних. Щоб десь в людей із села брали, такого ніколи не було, – додає Петро Мосійчук.

Як повідомив речник Нацполіції області Антон Крук, наразі в поліції за фактом масового отруєння людей відкрили кримінальне провадження.

На фото речник Нацполіції області Антон Крук

В ході досудового розслідування будуть опитуватися працівники закладу, будуть встановлюватися звідки продукти, як готувалися. Будуть залучатися представники санепідемслужби. Щоб з’ясувати, хто відповідальний за те, що їжа була неякісною і стала причиною отруєння, – коментує речник Нацполіції області Антон Крук.

Сиділи дзвонили до людей, питали, що їм потрібно допомогти. І будемо їм допомагати, – додає Петро Мосійчук.